PEĆKA PATRIJARŠIJA Čuvar vere i srpstva na Kosovu i Metohiji (VIDEO)
Blic/SPC

Crkva Svetih Apostola, najstarija crkva Pećke patrijaršije, podignuta je delimično na temeljima i zidovima starijeg hrama blizu metohijske ravnice sredinom 13. veka.

U arhitektonskom smislu ona predstavlja jedinstvenu sponu između raškog i srpsko-vizantijskog stila gradnje. Crkvu je podigao arhiepiskop Arsenije Prvi, koji je odlučio da dotadašnje središte arhiepiskopije u manastiru Žiči premesti u ove bezbednije krajeve.

Freske potiču iz različitih perioda i celokupna istorija srednjevekovnog zidnog slikarstva nalazi se na zidovima Pećkih svetinja.

Ktitor bočne Crkve Svetog Dimitrija je arhiepiskop Nikodim. Podignuta je dvadesetih godina 14. veka u obliku skraćenog upisanog krsta sa prostranom kupolom. Fresko slikarstvo zasluga je arhiepiskopa Joanikija Drugog.

Crkva Svete Bogorodice Odigitrije sagrađena je 1330. godine pored južnog dela crkve Svetih Apostola, a podigao je Danilo Drugi, veliki duhovnik, neimar, diplomata, biograf i pesnik.

Do Bogorodičine crkve s južne strane Danilo Drugi sagradio je i crkvicu Svetog Nikole, jednobrodnu građevinu od kamena i opeke. Prvobitni živopis nije sačuvan, a najpoznatiji slikar sedme i osme decenije 17. veka Zograf Radul ponovo je oslikao crkvu.

Posle dolaska Turaka na Balkan, manastirski kompleks je više puta bio ozbiljno oštećen a bogata riznica opljačkana.

Obnavljan je i oslikavan da bi ponovo zadobio svoju prvobitnu duhovnu i političku ulogu.

Posle Prvog svetskog rata, kada je došlo do ujedinjenja srpske crkve, 1924. godine u Pećkoj Patrijaršiji ustoličen je patrijarh Dimitrije, prvi put posle 1766. godine, i od tada se svi izabrani srpski patrijarsi tamo ustoličavaju.

I pored gubitaka dragocene imovine tokom vekova, riznica Pećke patrijaršije predstavlja jedno od najvećih blaga srpske srednjevokovne države.

Od 2006. godine Pećka patrijaršija je deo svetske kulturne baštine od izuzetne vrednosti, a 2008. godine tokom rekonstrukcije vraćena joj je tamno crvena boja, kakva je bila i u vreme gradnje.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading