Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu (FOTO)
Foto: Grad Subotica

Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Bojan Šoralov. U ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a AP Vojvodine venac je položio predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a Jovo Barošević, a vence su položile i delegacije SUBNOR-a i lokalnih samouprava Apatin i Sombor, Jevrejske opštine Subotica, kao i delegacije brojnih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

Meteorolozi za sutra najavili promenu, evo kakvo nas vreme očekuje - Alo.rs

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Bakić je rekao da su u Subotici antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu.

Naveo je da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice, da tačni podaci o žrtvama, posebno na području bivše Jugoslavije, u Drugom svetskom ratu nikada nisu utvrđeni i da je Državna komisija SFRJ objavila svojevremeno podatak da je poginulo ukupno milion i 706 hiljada ljudi.

Istakao je kako nikada u istoriji nije bilo toliko ljudskih žrtava kao u Drugom svetskom ratu, da je stradalo između 55 i 85 miliona ljudi. Podsetio je da nikada nisu upotrebljena takva oružja za masovno uništavanje kao u tom najvećem oružanom sukobu u istoriji čovečanstva i da nigde nije bilo surovijih metoda ponižavanja, ubijanja i mučenja do smrti žrtava nego u nacističkim i ustaškim konclogorima.

Izgradnja kapaciteta policije za sprečavanje slučajeva korupcije na graničnim prelazima - Alo.rs

 

„Veoma je važno da naši mladi sugrađani što bolje razumeju i sagledaju našu prošlost i uvere se da zlo ne poznaje granice. U Subotici smo, nedavno, organizovali izložbu ’Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih’, s ciljem da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu. I tom izložbom pružili smo podršku državi Srbiji i Ministarstvu kulture u negovanju kulture sećanja, nastojanjima da se oduže nevinim žrtvama i doprinesu otkrivanju pune istine o stradalima tokom genocida počinjenog u logoru Jasenovac i drugim stratišta širom Nezavisne države Hrvatske, gde su ubijeni mahom Srbi, Jevreji i Romi. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama u najvećem logoru smrti na Balkanu – logoru Jasenovac, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da su ideali onih koji su pre 78 godina pobedili nacizam i fašizam, a to su sloboda, ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome, ideali za koje se Srbija i srpski narod bore i danas.

„Dan oslobođenja Subotice ove godine obeležavamo u okolnostima kada se sukob u Ukrajini zaoštrava, a energetska kriza sve jače steže ceo svet, ali i u vreme kada su u našem regionu sve izraženiji pokušaji prekrajanja činjenica i potpunog falsifikovanja istorije. Naša obaveza je da nikada ne dozvolimo da se ono što je nepobitno tačno prepravlja i da laž pobedi istinu. Naša Srbija stoji na braniku istorijske istine i poslednjih godina mnogo se preduzima da se od zaborava otrgne naš veliki doprinos antifašističkoj borbi, kao i činjenica da smo za slobodu i odbranu svog prava na postojanje, u dvadesetom veku, u dva svetska rata, izgubili oko – tri miliona duša“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Čestitajući Subotičanima Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, on je poručio da je izvesno da će Grad Subotica i ubuduće slediti takav pristup i da će i u narednim godinama obeležavati 10. oktobar na način koji ovom – za građane Subotice i te kako značajnom datumu – zaista i priliči.

Svečano otvaranje rekonstruisanog puta Novi Pazar - Tutin - Alo.rs

U ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Barošević je izrazio zahvalnost gradonačelniku Stevanu Bakiću što, kako je rekao, ceni i poštuje boračku organizaciju i baštini antifašizam i rodoljublje.

„Danas odajemo počast i zahvalnost svima onima koji su doneli slobodu. Nikada se nećemo odreći boraca, heroja koji su svoje živote položili u temelje naše otadžbine. Srbija je opredeljena antifašizmu, rodoljublju, slobodi. Samo jaka Srbija, politički stabilna, vojno neutralna i ekonomski razvijena je garant mira i slobode. Kada govorimo o reviziji istorije, nećemo dozvoliti da oni koji su činili zlo i bili gubitnici budu pobednici“, kazao je Jovo Barošević.

Prisutnima se obratio i predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, koji je, između ostalog, izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na negovanju svetlih tradicija Narodnooslobodilačke borbe i aktivnom učestvovanju u svim manifestacijama koje organizuje Gradski odbor SUBNOR-a Subotica.

Siniša Mali poručio da su javne finansije Republike Srbije stabilne - Alo.rs

Na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, gde su položeni venci i gde se služio parastos za pale junake Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

Pratite nas i Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading