ŠTA DA RADE ONI KOJI NISU KUPILI OGREVNO DRVO U MAJU ILI JUNU? Skupo grejanje bez drvoseča, globalna ekonomska kriza opravdanje?
Alo! I.D.

Ako zakasni, pa o grejanju počne da brine tek u novembru ili decembru, kako sada stvari stoje to će ga koštati bar 10.000 dinara.

Ovo su cene kod privatnih drvoseča, kojih je sve manje, dok je sečena i cepana bukovina na privatnim stovarištima već sada oko 12.500 dinara - za koliko su proletos mogla da se pazare tri kubika kod privatnika.

A, da će baš ovako teško biti nisu očekivali ni najveći pesimisti. Dok neki gotovo udvostručene cene u kraju koji obiluje privatnim šumama objašnjavaju globalnom energetskom krizom, bliža istini je teza da u pirotskom kraju ima sve manje drvoseča koji su spremni da rade ovaj težak i riskantan posao, zbog kojih su mnogi tokom minulih decenija gubili i glave...

Severna Makedonija ima gas za samo dve sedmice rada toplana - Alo.rs

- Cena jeste nerealno visoka, ali su je diktirale okolnosti: sve manji broj drvoseča i velika potražnja. Osim toga, novi propisi zahtevaju da se registrujete i da zaposlite radnike, što je apsolutno nemoguće, jer se i bez toga teško pronalaze zainteresovani da zarađuju kao dvoseče. Uostalom, malo kome se isplati da obezbeđuje redovne mesečne zarade, čak i kada se dogodi da kiša neprestano pada desetak dana, pa od posla nema ništa. Ovaj posao uopšte nije siguran, kao kada ulazite na fabričku kapiju i idete uz mašinu. Mi za svaku turu tražimo nove radnike, jer ko jednom ili dva puta ode u šumu da kači debla, seče ih na metar i posle sečenja ih ručno tovari u prikolicu, beži glavom bez obzira, ne želeći da se muči za dnevnicu od tri-četiri hiljade i hranu - veli jedan od vlasnika remontovanog kamiona sa vitlom, koji je donedavno kupovao šumu od ostarelih gorštaka, a sada razmišlja da se bavi nečim drugim, manje komplikovanim.

 

 

Pri svemu tome, na stovarištima uglja gotovo da i nema - baš kao ni peleta koji košta oko 38.000 dinara, bez prevoza. Deficitaran je i briket, bez obzira na cenu koja je dostigla oko 33.000 dinara po toni, pa će mnogi biti primorani da se greju na struju.

DOSADNE KAO PLENKOVIĆ Najezda smrdibuba u Srbiji, protiv njih leka nema - Alo.rs

DOPLATA

KO je na vreme obezbedio ogrevno drvo, međutim, još će morati da plaća - trenutno oko 800 dinara po kubiku za uslugu sečenja i cepanja.

Inače, nezavisne procene pokazju da se u Pirotu više od 12.000 domaćinstava greje u vlastitoj režiji, odnosno drvima, jer javno preduzeće "Topalna" ima tek nešto više od 3.000 korisnika.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading