DOSADNE KAO PLENKOVIĆ Najezda smrdibuba u Srbiji, protiv njih leka nema
Foto: Stock Photo

Komarce koji su harali tokom leta početkom jeseni zamenile su podjednako dosadne smrdibube. Nisu opasne, ali nose titulu najgadnijih insekata, a zbog njih službe za deratizaciju, dezinskeciju, dezinfekciju imaju pune ruke posla. Trenutno ih ima najviše u Beogradu i Vojvodini.

Stručnjaci naglašavaju da protiv njih nema leka i da supstanca koja neprijatno miriše nije opasna po ljude već smrdibubama služi da se odbrane od ptica.

Najezde ovih insekata su sasvim prirodne u jesen jer se ta vrsta biljojeda povlači u urbane sredine s polja na kojima je završena vršidba i berba ratarskih kultura, kao i kasnih sorti voća.

- One na ovim prostorima oduvek žive - objasnio je Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta za "RTS".

- Sada imamo i dve pridošle invazivne vrste: mramorastu azijsku i etiopsku. To su tropske vrste koje vole toplotu i kod nas su došle pre petnaestak godina, nemaju prirodnih neprijatelja i šire se bez prirodne kontrole. Ima ih svuda, u baštama, na voću i povrću, u kućama i stanovima. Napadaju zreo paradajz i papriku, ima ih na kruškama i jabukama, mladim tikvicama, ali i na opranom vešu, i to na četvrtom, petom spratu, pa i višim - precizirao je Tomanović.

Prema njegovim rečima, posebno idu tamo gde ima zelenila pored prozora, tu najčešće provode letnje mesece, ali ih više primećujemo u jesen kad počinju da traže skloništa da prezime i tada ulaze u naše kuće i stanove koji su topli.

Najbolji spas od njih su, kako kaže, komarnici, a ne treba ih uzimati u ruke, već samo izbaciti napolje, to je najbolji način jer im sprejevi ne mogu ništa.

Nešto mili ispod farmerica

Naša čitateljka B. J. je doživela neprijatnost na auto-putu zbog smrdibube.

- Samo sam osetila da mi nešto gamiže ispod farmerica, kad sam je napipala, udarila sam je i zgnječila, toliko je auto počeo da smrdi, da sam morala da stanem i skinem farmerke da bih je izbacila, ispričala nam je B. J.

Zaštita

Najbolji način zaštite jeste postavljanje mreža na prozore, balkonska vrata i druge otvore od stana ili kuće. Međutim ovi insekti će uvek naći način da uđu u toplo, pa se dešava da se uvlače u kutije od roletni i u rupe na drvenim prozorima. Vikendice su zbog toga najugroženije.

Ružne i gadne

Ime smrdibuba su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene. Neki kažu da ih podseća na miris korijandera, drugi na miris marcipana. Mogu da narastu od 12 do 17 milimetara.

Savet: Ne vole miris nane

Eterično ulje nane pomešajte s vodom i isprskajte okove prozora i vrata, komarnike i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading