PREMINUO MIROLJUB SAVIĆ
Foto: Shutterstock

Pod njegovim rukovodstvom Pokrajinski kulturni centar iz Prištine ostvario je izuzetne rezultate iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva. Za 35 godina rada realizovao je više hiljada programa iz likovnih, književnih, pozorišnih i multimedijalnih umetničkih oblasti.

U Galeriji Pokrajinskog kulturnog centra u Prištini organizovao je neke od najznačajnijih izložbi savremenih srpskih slikara. Ostale su upamćene njegove aktivnosti na popularizaciji umetnosti i akcije u kojima je elitnu kulturu dovodio u zaboravljene sredine Кosova.

Miroljub Miki Savić je bio predstavnik urbanog prištinskog miljea i smatran je jednom vrstom pokrovitelja umetnika i umetnosti. Njagov centar bio je mesto okupljanja pesnika, glumaca, muzičara naročito mladih, koji su tu prvi put dobijali priliku za afirmaciju.

Nakon sukoba 1999. Pokrajinski kulturni centar se iz Prištine seli u Niš, a potom mu se sedište vraća u Leposavić, gde u potpuno neadekvatnim uslovima, obnavlja svoj rad i akcenat stavlja na obnovu likovnog života i likovnih kolonija na severu Kosova. 

Savić je bio profesor engleskog jezika sa koga je prevodio, održavao je komunikaciju sa ljudima iz celog sveta, svirao je gitaru, a posebno se zalagao i promovisao učenje stranih jezika, naročito engleskog. Za svoj rad je višestruko nagrađivan, a među priznanjima koje dobio je i Vukova nagrada.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i na Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading