SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE Izmenjen red vožnje gradskog prevoza, uspostavlja se i privremena linija
Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 8. oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice. 

Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.

Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, obavezno treba sveću da zapali u crkvi.

Izmenjen red vožnje zbog zadušnica

U Beogradu će u subotu od osam do 16 sati, zbog Zadušnica, biti pojačani redovi vožnje na linijama koje saobraćaju ka grobljima.

Reč je o linijama 3A, 12, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za javni prevoz.

Kako se dodaje, od osam do 16 sati privremeno se uspostavlja linija 75L koja će sa dva vozila saobraćati od gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja.

Molitva za pokojnike

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica.

Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading