VIZIONARI Saradnja s kompanijom Roše od izuzetnog značaja: U Srbiji počinju najmodernija istraživanja u lečenju kancera
Alo

Vlada Srbije i kompanija „Roše“ (Roche) potpisale su u Beogradu Memorandum o razumevanju o naučnoistraživačkoj saradnji s ciljem da se u Srbiji razvije takozvana precizna medicina, koja znatno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

Memorandum su potpisali predsednica Vlade Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije „Roše“ Adrijano Treve.

Projekat bi trebalo da omogući da genomsko profilisanje postane deo protokola lečenja onkoloških pacijenata u Srbiji i da ustanovi terapije na molekularnom nivou, što će omogućiti mnogo preciznije i efikasnije lečenje, povećati uspešnost lečenja, smanjiti neželjene efekte i omogućiti zdravstvenom sistemu da postane još efikasniji.

VIZIONARI Saradnja s kompanijom Roše od izuzetnog značaja: U Srbiji počinju najmodernija istraživanja u lečenju kancera

Alo

 

Zemlja pobednik

Premijerka je posle potpisivanja poručila da je taj trenutak izuzetno značajan za dalje pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i na svetskoj mapi zemalja koje imaju dobre kapacitete za istraživanje i razvoj.

- Ovo je budućnost i nešto što će svakako odrediti da li će Srbija nastaviti da bude zemlja pobednik i u ovim teškim i izazovnim vremenima ili će pokleknuti pred pritiscima i neće dovoljno brzo napredovati - istakla je Brnabićeva, i dodala da se poslednjih nekoliko godina Srbija na evropskoj, ali i na svetskoj mapi pozicionirala kao zemlja koja može da doprinese u oblastima istraživanja i inovacija u svakoj oblasti, pa i u tradicionalnoj industriji.

Svetski priznati centar

VIZIONARI Saradnja s kompanijom Roše od izuzetnog značaja: U Srbiji počinju najmodernija istraživanja u lečenju kancera

Alo

 

BIO4 kampus (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet) je projekat koji je pokrenula Vlada Srbije, a ambicija tog projekta je formiranje svetski priznatog centra za istraživanje i razvoj u Srbiji, a kampus čine, između ostalog, i naučni instituti i obrazovne ustanove.

Kompanija „Roše“, koja je postala partner BIO4 kampusa, učestvovaće u razvoju takozvane precizne medicine, koja znatno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

Premijerka je istakla da je nekoliko godina Vlada radila sa kompanijom „Roše“ kako bismo im pokazali da je Srbija zemlja inovacija i da jedan deo njihovog istraživanja može da se odvija u Srbiji.

- Ovo je za mene samo početak. Verujem da Srbija može mnogo više i sad vidimo trend da sve više stranih kompanija otvara svoje naučne i istraživačke centre u Srbiji. Da bismo nastavili taj trend, mi kao Vlada moramo da idemo dalje. Dva ključna stuba našeg daljeg razvoja su veštačka tehnologija i BIO4 kampus koji ćemo tokom 2023. početi da radimo - rekla je Brnabićeva.

Početak kampanje

- Kompanija „Roše“, najveća i najjača farmaceutska kompanija na svetu, ima godišnji budžet od 16 milijardi dolara samo za istraživanje i razvoj. Ako bismo dobili deo tog godišnjeg budžeta da se te stvari rade u Srbiji, onda vidite koliko je to dodatnih investicija o kojima nismo mogli ni da pričamo dok se nismo postavili kao zemlja inovacija i razvoja - kazala je premijerka.

Regionalni direktor kompanije „Roše“ Adrijano Treve potpisivanje ugovora ocenio je kao početak izuzetno bitne kampanje.

- Uložili smo mnogo vremena, napora i truda da se ovo ostvari i da se otvore biocentri i danas krećemo u jedno izvanredno putovanje. Veliki dan za Srbiju i pacijente u Srbiji kako bismo imali pristup inovacijama. Nadamo se da ćemo u budućnosti preneti neka sredstva u Srbiju da bismo radili na naučnim istraživanjima - poručio je Treve.

Personalizovana medicina

U okviru potpisanog, u Srbiji će se raditi na kreiranju kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz istraživačke projekte, takođe i na tome da se u Srbiji obavljaju testovi profilisanja genoma karcinoma, da se otvori put široj upotrebi precizne medicine i primeni individualnih terapija, odnosno pronalaženju najefikasnijeg načina lečenja za svakog pacijenta ponaosob, pojasnila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović.

VIZIONARI Saradnja s kompanijom Roše od izuzetnog značaja: U Srbiji počinju najmodernija istraživanja u lečenju kancera

Alo

 

- To je pokrenula kompanija „Roše“, a ideja je da upotrebimo najsavremenije tehnologije, odnosno „sekvenciranje sledeće generacije“ na posebnim panelima koje je „Roše“ razvio kako bismo ušli duboko u genetiku svakog karcinoma koji se razvio u organizmu neke osobe. To vodi u stvari u primenu personalizovane medicine jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od te genetike zavisi kako će se raditi dijagnostika, koja terapija treba da se primi, koji lek da se primeni i kakva je prognoza bolesti. Veliki benefit za naše pacijente i za celokupno društvo - kazala je dr Begović.

Projekat bi trebalo da omogući da genomsko profilisanje postane deo protokola lečenja onkoloških pacijenata u Srbiji i da ustanovi terapije na molekularnom nivou, što će omogućiti mnogo preciznije i efikasnije lečenje, povećati efikasnost lečenja, smanjiti neželjene efekte i omogućiti zdravstvenom sistemu da postane još efikasniji.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading