PACIJENT POČINJE DA KRVARI NA SVE STRANE Evo šta vam se tačno dešava u telu kada se otrujete pečurkama
Foto: RINA

Predsednik Mikološkog društva Srbije Aleksandar Knežević kaže da je najverovatnije reč o zelenoj pupavki, najotrovnijoj gljivi na našim prostorima.

Osmoro je u teškom stanju, a kako navode, ženska osoba iz Šapca starosti 57 godina primljena je sa znacima amanitinskog sindroma u najtežem stanju, sa izraženim gastrointestinalnim tegobama i porastom enzima jetre od 100 posto. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog je otkrio na koji način se ova vrsta trovanja leči i koje su posledice.

- Ja sam prvo bio načelnik Instituta za majku i dete, pa onda sam bio načelnik u Tiršovoj. Kada dođe dete sa nejasnim simptomima, bolovima, povraćanjem i lošim stanjem, a imamo podatak da je pre nekoliko sati nešto jelo. Mi onda uzmemo jetrene enzime koji su pokazatelji nekroze. Ako su oni veoma visoki mi sumnjamo na glive - rekao je Perišić.

- Mi ne možemo da uradimo ni jedan test da bi rekli da je to gljiva. Moramo odmah da delamo jer se toksini ansurbuju sa crevima, bombarduju jetru, bubreg i srce. Jer ako je teška intetoksikacija to nije dobro jer mogu i organi da stradaju. Potom pacijentu moramo da uradimo hemofiltraciju, a to znači da filtriramo krv i očistimo toksine gljiva iz krvi ne bi li pacijentu spasili glavu - rekao je Perišić.

- Kada jetra popusti, onda popuštaju faktor kalkulacija. Sva hemijska jedinjenja koja učestvuju u zgrušavanju krvi oni nestaju. Pacijent počinje da krvari na sve strane. Onda popušta bubreg i smanjuje se mokrenje i na kraju dolazi do efekta na srce. Znači da situacija može da bude krajnje ozbiljna - rekao je Perišić.

Perišić je takođe otkrio da je potrebno 2 sata da bi se pojavili prvi siptomi, a samo 5 do 6 sati da osoba dobije teže simptome.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading