Krkobabić: Vreme je za mašinski prsten
Amir Hamzagić/agencija Beta

„Sa mašinskim prstenom imaćemo manje troškove, radićemo brže, kvalitetnije i efikasnije, a samim tim i produktivnije. Cilj je da sa što manje ulaganja i rada ostvarimo što bolje efekte, a to možemo samo udruženi. Jedna savremena mašina koja košta oko 300 hiljada evra je za jednog domaćina nedostižna, ali njih deset ili petnaest će moći da je kupe i imaće značajne efekte tog ulaganja“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na njivi ratarske zadruge u Kikindskom ataru.

Cilj tematskog skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ koji se danas održao u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine je da se istakne značaj i ekonomska efikasnost nabavke savremene poljoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih poljoprivrednika.

Amir Hamzagić/agencija Beta

 

„Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji, imajući u vidu da kaskamo za Evropom upravo po pitanju produktivnosti rada. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za poljoprivredu“ izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj.

Domaćin ovog događaja bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara upravo za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Ova banatska zadruga ima 10 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura - pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 600 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

„Naša zadruga konstantno ulaže u mehanizaciju, u proteklom periodu kupili smo tri mašine, a investicijom koju smo ostvarili sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2021. godine, uvećali smo poslovni prihod za 24,5 miliona dinara u odnosu na 2020. godinu.“ rekao je direktor zadruge Marko Đurđulov.

Amir Hamzagić/agencija Beta

 

Dr Aleksandar Sedlar, profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ukazao je na značaj zadruga i ličnim iskustvom „I sam sam počeo svoju karijeru u zadruzi i hvala ministru Krkobabiću što novim programima i investicijama u zadruge ponovo osvetljava ovaj vid organizovanja poljoprivrednih proizvođača. Zadruge su naša prošlost, ali sasvim sigurno možemo da kažemo i budućnost, jer prednjače u savremenoj mehanizaciji i uslužnoj delatnosti“.

Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Kikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava… Prisutni su na zadružnoj parceli imali prilike da vide demonstraciju rada mehanizacije u poljoprivredi – najsavremenijih traktora, kombajna, balirki, teleskopskih manipulatora, mašina za obradu zemljišta, prskalica, transportne tehnike itd.

Amir Hamzagić/agencija Beta

 

Od 2017. godine, od kako je počeo projekat revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, na inicijativu ministra Milana Krkobabića, dodeljeno je 2,13 milijardi dinara kojima je pospešen rad ukupno 207 zadruga, od preko hiljadu novoosnovanih u tom periodu.

Komentari (0)

Loading