PAPRENE KAZNE ZA NOVOPEČENE VOZAČE Zbog ovih prekršaja početnici mogu i trajno ostati bez dozvole
Shuterstoock

Osnovni preduslov za upravljanje vozilom prema zakonu i AMSS podrazumevaju da je vozač punoletan, da ispunjava zdravstvene uslove i da ima prebivalište u Republici Srbiji. Takođe se podrazumeva da je položio vozački ispit, da mu nije zabranjeno upravljanje motornim vozilom, kao i da poznaje prvu pomoć.

Svi koji imaju punih 19 i više godina, dobijaju probnu dozvolu koja važi dve godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu. Oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Oznake za vozače sa probnom dozvolom

Auto koji vozi vozač sa probnom vozačkom mora da ima posebne oznake “P” sa prednje i zadnje strane. Prednju stavite u gornji desni ugao vetrobrana (kod suvozača), a zadnju u desni ugao zadnjeg stakla. Ne morate da ih lepite, kako bi drugi članovi porodice mogli da ih uklone ukoliko ne žele da voze sa njima.

Možete na primer od providne folije da napravite “futrolu” koju zalepite na staklo, a oznaku ubacujete po potrebi. Poslužiće i providna najlonska kesica za DVD ili CD.Ovu oznaku možete da dobijete u auto-školi, a možete i da je skinete sa sajta neke auto-škole i sami odštampate. Oznaka mora da bude u boji.

Upravo probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja koja ćemo pokušati u nastavku da vam predstavimo. Verovatno ste učili i na časovima teorijske obuke, ali nije loše početi od ograničenja snage. Dakle, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom, dok je ona na snazi ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina.

Kazne za vozače sa probnom dozvolom

Za nepoštovanje ovih propisa predviđena je kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili do 30 dana provedenih u zatvoru. Probna vozačka dozvola vam ne dozvoljava ni da vozite od 23:00 pa sve do 06:00, a u ovom ograničenju nema izuzetaka čak i ako je u vozilu sa vama iskusan vozač ili član porodice. Kazna za ovaj prekršaj ide od 10.000 do 20.000 dinara, a dobija se i 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Ako je ograničenje na autoputu 130 km/h, ukoliko ste početnik pravilo kaže da je dozvoljena brzina 110 km/h na autoputu, dok je na motoputu maksimalna dozvoljena brzina 90 km/h. Što se tiče ostalih puteva i oganičenja, ukoliko imate probnu vozačku dozvolu, vi kao početnik smete voziti samo do 90% od ograničenja. U prevodu ukoliko je ogrnaičenje 60 km/h vi kao početnik možete voziti maksimalno 54 km/h, a koliko je oganičenje 50 km/h ograničenje je 45 km/h odnosno 36 km/h ukoliko je maksimalna dozvoljena brzina za vozače 40 km/h.

Što se tiče dozvoljene količine alkohola u krvi zaboravite na konzumiranje alkohola pre svega zbog vaše bezbednosti, ali i kazne koja predviđa iznos od 10.000 dinara i to za nivo alkoholizma od 0,5 promila. Ukoliko ste vozač početnik, sa probnom vozačkom dozvolom naravno, ne smete koristiti telefon niti pomagala kao što su „hands free“ uređaji, a ukolko vas saobraćajac uoči da ste prekrišili ovaj propis stići će vam kazna od 10.000 dinara.

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading