U ČAST KRALJICE ELIZABETE U dvoru Patrijaršije SPC održana memorijalna služba
EPA/Neil Hall

Kako se navodi službu je vodio starešina Anglikanske crkve u Beogradu, otac Robin Foks.

Tokom ove jednostavne, dostojanstvene ceremonije izvedena je sedamnaestovekovna muzika za sahrane, koju su komponovali Henri Pursel i Vilijam Kroft, a koja je bila na programu i u ponedeljak, tokom memorijalne službe u Vestminsterskoj opatiji, navodi se u saopštenju.

Deo liturgije bila su i čitanja Psalma 23 i odlomka iz novozavetne Knjige Otkrivenja.

U kratkom obraćanju prisutnima britanska ambasadorka u Beogradu Šan Makleod rekla je da je ovo duboko tužan i istorijski trenutak za njenu zemlju.

"Tokom dugog, fascinantnog života, Njeno pokojno Kraljevsko Veličanstvo je vodila njena vera, i stoga sam posebno zadovoljna što smo bili u prilici da joj ukažemo poštovanje ovom prelepom i prigodnom službom, zajedno sa našim prijateljima i kolegama iz Kanade, Australije, iz drugih država Komonvelta, kao i sa nekim rođacima Nj.K.V. iz porodice Karađorđević", rekla je ambasadorka.

Ona je rekla da želi da iskoristi i ovu priliku da zahvali brojnim građanima Srbije, ljudima svih veroispovesti i političkih opredeljenja, koji su Britaniji uputii izraze saučešća i tokom poslednje dve sedmice napisali toliko puno lepih reči o kraljici Elizabeti Drugoj.

Komemoraciji su u kapeli Patrijaršije u Beogradu pored ambasadorke Šan Makleod, prisustvovali ambasadori Kanade Džajls Norman i Australije Danijel Emeri, članovi porodice Karađorđević, predstavnici lokalnih verskih zajednica, diplomatskih misija država Komonvelta i drugih država, kao i članovi anglikanske i britanske zajednice u Srbiji.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading