VREMENSKA KLACKALICA Jesen počinje noćas u 03.03h: Zima u septembru, jesen u oktobru
Alo

Meteorolozi kažu da od onih predviđanja da ćemo u oktobru opet moći na kupališta - ipak nema ništa, pa iako će biti lepih dana i u mesecu pred nama, pripremite mantile i kapute.

89 dana do zime

Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a to je šest minuta više nego prošle godine. U petak, prvog jesenjeg dana, sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34.

Narednih dana u jutarnjim satima ponegde će biti samo nula stepeni, a oko podneva biće toplo, s temperaturom i do 25 stepeni Celzijusa, osim na planinama, gde se očekuje najviše 20 stepeni.

OKTOBAR 2022: Miholјsko leto

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18,4 stepena Celzijusove skale. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka.

Nakon kišne nedelje, za vikend nas očekuje osetniji porast temperature. Do kraja sedmice jutra hladna, naročito u subotu, kada će ponegde i u nižim predelima biti uslova za slab prizemni mraz. U subotu će početi da duva južni i jugoistočni vetar i u svim krajevima zemlje biće pretežno sunčano. U nedelju opet postepeno naoblačenje, koje će početkom naredne sedmice mestimično usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom, naročito na severu, zapadu i jugozapadu Srbije.

Najtoplije leto od 1951.

Kako su saopštili meteorolozi, leto za nama bilo je najtoplije od 1951. godine na Paliću, u Novom Sadu, Kikindi i u Banatskom Karlovcu, stoji u najnovijem izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Rekorder po broju tropskih noći u Srbiji je Sombor. Srednja prosečna temperatura u Beogradu je iznosila 25,2 stepena. Toplije je bilo 2012. (prosek 26,0) i 2017. godine (prosek 25,4). Temperatura iznad 30 stepeni zabeležena je tokom 42 dana u Dimitrovgradu, 67 u Velikom Gradištu. U Beogradu je registrovano 56 tropskih dana i 39 tropskih noći.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading