SVE JE SPREMNO ZA POČETAK GREJNE SEZONE! Evo kada će nam biti topli radijatori u stanu
Shutterstock/Miroslav Lukic

Remontni radovi se završavaju i toplane su u obavezi da do 1.oktobra dostave izveštaje o remontima, ali i predloge uštede.

Međutim, zbog rasta cena energenata većina njih priprema i nove cenovnike za potrošače, pa je od 60 toplana 47 tražilo poskupljenje, a 14 je već dobilo zeleno svetlo od lokalnih samouprava.

Beograd nije među gradovima u kojima je odobrenje dozvoljeno i još se čeka odgovor osnivača, odnosno Grada Beograda. 

Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije u JKP "Beoradske elektrane" Ivana Kalanja kaže da je prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu zvanični početak grejne sezone 15. oktobar, ali napominje da gradska odluka kaže da toplane u periodu od 1. do 15. oktobra moraju biti u pripravnosti.

-Ukoliko u poslednjoj prognozi prethodnog dana srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni i niže, toplane su dužne da pokrenu isporuku toplotne energije. Od 1. oktobra počinju funkcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica. Uporedo se proverava i funkcionalnost toplovodne mreže i toplotnih predajnih stanica kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu- objašnjava Kalanja.

Ona napominje da grejna sezona u Beogradu počinje u skladu sa propisima i da ne postoji odluka o odlaganju početka grejanja i ističe da takvu odluku ni ne očekuje.

-Obezbeđeni su energenti za normalan tok grejne sezone, a svakako zbog celokupne energetske situacije u Evropi, svi mi i toplane i energetska preduzeća i korisnici sistema bi trebalo racionalno da se ponašamo- smatra Kalanja.

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK GREJNE SEZONE! Evo kada će nam biti topli radijatori u stanu

Foto: Shutterstock

 

Dodaje da su tokom remontnog perioda "Beogradske elektrane" sprovele brojne investicione i remontne radove, kao i da je u većini toplotnih izvora, toplana i kotlarnica ugrađena nova oprema, obnovljeni kilometri toplovodne mreže i da je dosta sredstava uloženo i u toplotne predajne stanice.

Ona ističe da "Beogradske elektrane" pre svega rade na gas i da je "Srbijagas" obezbedio dovoljne količine ovog energenta i napominje da toplane imaju i obavezne rezerve mazuta, koji služi da se prevaziđe neki period u slučaju parcijelne ili potpune nestašice gasa.

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading