BIZARNOST ILI OBIČAJ Romi pokojniku proslavili punoletstvo -  Baloni na spomeniku, švedski sto na grobu
Alo/Printscreen/Privatna arhiva

Kad život učini nepredvidivo i mlada osoba premine pre 18. rođendana, ostaju nemerljiva bol i tuga. Ipak, jedna romska porodica nije dozvolila da ih to zaustavi, pa su na groblju organizovali proslavu punoletstva.

Reč je o Aleksandru Radosavljeviću, rođenom 2004. koji je umro u 17. godini. Snimak sa Tiktoka postao je viralan, a sudeći po komentarima, korisnici društvenih mreža mahom su bili zgroženi.

„Ja ovo ne razumem”, „Ne znam da li da plačem ili da se smejem”, „A muzika?”…  a bilo je i onih koji su pisali kako u nekim delovima Srbije vladaju ovakvi običaji i da na taj način porodice odaju počast preminulom članu.

Proslava punoletstva umrloj osobi na groblju nije deo romske kulture i običaja, izjavila je za Alo! Emina Nikolić, aktivistkinja Obrazovno kulturne zajednice Roma iz Kragujevca.

BIZARNOST ILI OBIČAJ Romi pokojniku proslavili punoletstvo -  Baloni na spomeniku, švedski sto na grobu

Printscreen/Privatna arhiva

 

- To nije i nikako ne sme da se prikaže kao romski običaj. Tradicija kod Roma je veoma važna, dugo su na ovom prostoru i većina njih poštuje i vrednuje običaje sredine gde živi. Kad su u pitanju Romi pravoslavne i muslimanske veroispovesti, zadržani su neki običaji ili kako mi kažemo, siklipe vezani za svadbe i sahrane, ali proslava 18. rođendana na groblju sigurno nije deo njih, ovaj događaj me podseća na crnu svadbu iz Vlaškog kraja - rekla je Nikolićeva.

Članovi porodice pokojnog Radosavljevića izneli su na grobno mesto bogatu trpezu, koja je ličila na švedski sto, sa tortom i svećicama, a mermernu ploču ukrasili su balonima sa brojem 18. Jedna od žena, pretpostavlja se majka, sve je snimila, fotografisala i putem video-poziva nekome prenosila.

BIZARNOST ILI OBIČAJ Romi pokojniku proslavili punoletstvo -  Baloni na spomeniku, švedski sto na grobu

Printscreen/Privatna arhiva

 

Neki su ovaj događaj iskoristili i za crni humor i pokojniku poželeli da je živ i zdrav.

Komšija: Ne daj Bože nikome!

Kako Alo! saznaje, reč je o romskoj porodici iz Ljubića.

- Ne daj Bože nikome ovo što se njima desilo. Ali, zaista ne znam da li je reč o običajima ili želji porodice da na takav način obeleži punoletstvo. Ja za to nisam nikad pre čuo. Doduše, nedavno je jedan naš muzičar ostavo amanet da ga isprate uz muziku, i ispoštovali su ga. Izgledalo je kao da ga žene, a ne sahranjuju - rekao je za Alo! jedan od komšija Radosavljevića, koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas i na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading