PRED NAMA JE JAČA PROMENA VREMENA Prognoza za septembar ne obećava ništa dobro!
Alo!/Nenad Vujanović

Kako u najnovijoj vremenskoj prognozi za septembar najavljuje meteorolog Marko Čubrilo, u takvim uslivima biće vetrovito i toplo uz umerenu i povećanu oblačnost.

- Posle podne i uveče nad jugozapadim, zapadmim, delom središnjim i severnim predelima moguće jake predfrontalne nestbilnosti u obliku grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda. Duvaće umeren i pojačan južni i jugozapadni vetar, a u zoni pljuskova jak zapadni i severozapadni sa olujnim udarima. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa - prognozira Čubrilo.

Kako je najavio, u petak od sredine dana jak hladan font prvo zahvata severozapadne predele regiona donoseći kišu, grmljavinu ali i jače zahlađenje uz pojačan, severozapadni vetar. Hladan front će se u toku dana polako premeštati na istok, a na njemu će poečti razvijanje sekundanrog ciklona.

- Grmljavinske nestabilnosti bi u petak krajem dana i uveče trebale zahvatiti severne i središnje predele, dok bi nad ostalim delovima regiona samo ponedge bilo lokalnih pljuskova. U petak dnevni maksimum od oko +17 na severozaoadu Hrvatske do oko +26 na jugoistoku Srbije - piše Čubrilo.

Vreme narednih dana

Prema prognozi meteorologa, za vikend i početkom sledeće nedelje uz dalje spuštanje hladnog vazduha uslediće uticaj sekundarnog ciklona koji će se preko Jadranskog mora premeštati ka Jonskom i Egejskom moru.

- U subotu sredinom dana jače pogoršanje ća zahvatiti zapadne i jugozapadne predele donsoeći kišu i grmljavininu, a do kraja dana pogoršanje bi terbalo zahvatiti najveći deo regiona, soim krajnjeg jugoistoka Srbije. Vetar severozapadni, tokom dana u pojačanju,a duž Jadrana jaka i olujna bura, na južnom jugo. Dnevni maksimum u subotu od samo +12 na severozapadu do oko +20 na jugoistoku regiona - piše Čubrilo.

Kako navodi, narednih dana vetrovito i promenljivo uz povremenu kišu, pre svega u nedelju pre podne, ponedeljak posle podne i u utorak sredinom dana. Maksimumi ispod proseka i trebali bi se kretati od +12 do +18 stepeni Celzijusa. Duvaće pojačan, severozapadni vetar.

Oko naredne srede sunčanije i suvo uz manji porast dnevnih temperatura i vrlo hladne noći.

Otopljenje bi trebalo da potraje do oko 27.septembra dok zatim stoji signal za novo pogoršanje.

Promenom vremena koja je već započela ulazimo u pravu jesen i viši planinski predeli regiona mogu očekivati i prvi sneg.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading