MAKARONE I ĐEVREK 10.000 MESEČNO Roditelji besni, obrok u školi, umesto da bude povoljniji, košta kao u kafani!
Foto: privatna arhiva

U jednoj novobeogradskoj školi roditelji su se pobunili kada je ručak sa prošlogodišnjih 165 dinara poskupeo na 295 dinara.

- Nemoguće da makaroni sa sirom i jabuka koštaju 295 dinara! Moj sin, koji inače jede skoro sve, kaže da je salata često bljak, ali voli makarone, grašak, hamburger... - kaže otac jednog učenika.

Učiteljica, koja nas je zamolila da ne pominjemo njeno ime i školu, kaže da su svesni da je poskupljenje drastično i da obrok ne vredi toliko, ali da je u ovom momentu komplikovano, ali ne i nemoguće, da promene ketering firmu jer bi to moralo da se uradi na nivou cele škole, da se opet raspiše tender.

I u drugim školama je slična situacija, ne slučajno, jer ketering preduzeća prepisuju kako jelovnike, tako i cenovnike.

MAKARONE I ĐEVREK 10.000 MESEČNO Roditelji besni, obrok u školi, umesto da bude povoljniji, košta kao u kafani!

Foto: privatna arhiva

 

- Na sastanku u vezi sa produženim boravkom dobili smo ponudu za ishranu dece, gde stoji da je cena doručka 144 dinara, a cena ručka 294 dinara. Učiteljica je bila iskrena, pa je rekla da ona lično ne preporučuje da uzmemo doručak jer za taj novac možemo u pekari sami da kupimo ili pripremimo deci nešto mnogo lepše i kvalitetnije. Na primer, rekla je da imaju kroasan i jogurt, ili pahuljice u mleku, poparu, humus... jela koja deca uglavnom ne vole, a koja su mnogo jeftinija ako ih napravimo sami - rekao je za Alo! jedan tata iz Rakovice.

Ako dete svakog dana u školi jede doručak i ručak, roditelje to košta 9.636 dinara, računajući da u mesecu ima 22 radna dana, da ručak košta 294, a doručak 144 dinara.

Na naše pitanje zašto je toliko skočila cena dečjih obroka, jedna ketering kompanija ovako odgovara:

„Poštovana gospođo, ako poskupi jaje, mora da poskupi i kajgana, ako je poskupeo sir, moraju i makarone sa sirom, ako je poskupelo brašno, moraće i naša štrudla i kifle, pa i popara. Voleli bismo da nisu poskupele namirnice, pa da ne moraju ni naše usluge, ali šta je tu je. Ne možete ni očekivati da ono što mi pripremimo, serviramo, dovezemo toplo, košta isto kao kada ga pravite kod kuće. Verujemo da je zajednička nada da se cene u Srbiji vrate na staro, pa da i mi smanjimo cene obroka.“

Lakše je kad škola ima kuhinju

Škole koje imaju sopstvene kuhinje su u povoljnijoj situaciji i cena koju roditelji plaćaju za ručak i užinu je niža nego kada je za spremanje hrane angažovana ketering služba. Međutim, hrana za đake priprema se samo u 12 od 166 osnovnih škola u Beogradu. Da bi kuhinja postojala, u školi mora biti najmanje 100 zainteresovanih učenika i zaposlene kuvarica i servirka.

Realne cene

Izračunali smo koliko bi koštali neki obroci koje dobijaju školarci kada bi ih spremali kod kuće:

Doručak

Gibanica i kiselo mleko 40+50=90

Popara i jogurt 20+42 = 62

Bareno jaje, zdenka, kifla i jogurt  20+31+40+42=141

Ručak

Pasulj sa mesom 250g, salata 70g, hleb, voće 70+20+10+30=130

Makarone sa sirom 250g, kiselo mleko, rezani hleb, kolač             50+50+10+50=160

Grašak sa mesom 250g, salata 70g, hleb, voće 100+30+10+30=170

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading