TIHI SPOMENICI U Beogradu otvorena Кonferencija kulturno značajnih grobalja Evrope
Alo/ Dejan Briza

U Beogradu je počela godišnja Кonferencija kulturno značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries of Europe - ASCE), dvadeseta po redu.

Glavni grad Srbije je odabran u oštroj konkurenciji kao što su Instanbul, Rim, Milano i Porto za domaćina skupa, čija je misija očuvanje i predstavljanje značajnih evropskih grobalja kao važnih delova kulture.

V. d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Vladan Đukić u izjavi za Alo! je rekao da održavanje konferencije predstavlja krunu intenzivnog angažovanja zaposlenih ovog preduzeća na očuvanju i promociji evropskog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

TIHI SPOMENICI U Beogradu otvorena Кonferencija kulturno značajnih grobalja Evrope

Alo/ Dejan Briza

 

 

- Velika je čast što su Beograd, odnosno Novo groblje, odabrani za domaćina ovog značajnog događaja, što smo uspeli bukvalno da otmemo od drugih kandidata da se održi baš kod nas. Konkurencija je bila kao za Olimpijadu, a da se ASCE održava baš u našem glavnom gradu je znak da poštujemo sve verske zajednice, kao i da baštinimo kulturna dobra kroz istoriju - objasnio je direktor Đukić.

Važni datumi

Prema njegovim rečima, posebno je važno što je konferencija otvorena na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i na datum kad obeležavamo početak proboja Solunskog fronta.

- Naš cilj je da vaspitamo mlađe, jer ako ne poštujemo naše pretke, nemamo ni budućnost, jer koliko mi brinemo o njima, tako će naslednici brinuti o nama. Cilj je da pokažemo kakvu brigu poklanjamo našim precima bez obzira na ime, prezime, nacionalnost, veru, pol - naglasio je Đukić, i dodao da mnogi ne znaju da je najveći broj naših predaka sahranjen u Austriji, a ne na Zejtinliku, kako većina misli.

Istorija zapisana na spomenicima

Na konferenciji učestvuje oko 150 eksperata, istoričara umetnosti, umetnika, konzvervatora, turističkih radnika i drugih profesionalaca koji se staraju o istorijskim grobljima širom Evrope, rekao je direktor JKP „Pogrebne usluge“.

TIHI SPOMENICI U Beogradu otvorena Кonferencija kulturno značajnih grobalja Evrope

Alo/ Dejan Briza

 

 

- Učesnici su iz 24 države, većina je prisutna u Beogradu, a jedan deo njih pratiće onlajn, tako da će svaka odluka doneta na ASCE Кonferenciji za 2022. godinu biti punovažna - objasnio je Đukić, i podsetio da je dokaz koliku pažnju posvećujemo čuvanju kulturne baštine i grobljima taj što svake nedelje turistički mogu da se obiđu spomenici velikana koji su trasirali razvoj Beograda i Srbije.

Direktor Đukić žali što neće biti realizovan planirani odlazak u Manastir Gračanica.

- Imali smo u planu jedan jednodnevni izlet u Manastir Gračanica, želeli smo da naši gosti zastanu na groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice da vide kako se održava groblje pokojnika muslimanske veroispovesti, ali i da pokažemo u južnom delu pravoslavno koje je potpuno devastirano, ali nismo mogli da odemo jer učesnici konferencije iz zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo ne mogu da uđu na teritoriju KiM - rekao je on.

Učesnici su tokom konferencije, pored brojnih prezentacija koje imaju, juče obišli Novo groblje, a danas će posetiti Zemunsko groblje.

Događaju pored ostalih prisustvuje i predsednica Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope Lidija Pliberšek.

Kulturno bogatstvo

U holovima pored Velike sale Narodne Skupštine Republike Srbije, gde se održava ASCE konferencija, postavljena je izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda „Groblja i nadgrobnici Beograda“.

Izložba će biti i deo Dana Evropske baštine, u kojoj Novo groblje učestvuje od 2014. godine.

Jedna od autorki izložbe Ana Sibinović podsetila je da se pod zaštitom Zavoda nalaze Novo groblje, Zemunsko na Gardošu i Topčidersko na Čukarici.

- Na području Beograda nalazi se i veliki broj nadgrobnih spomenika koji odražavaju multikulturalnost prestonice Srbije i bogatu istoriju ovih prostora, od Mauzoleja turskog derviša preko Ali-Pašinog turbeta na Beogradskoj tvrđavi do groblja srpskih oslobodilaca Beograda u Prvom srpskom ustanku 1806. godine - rekla je autorka izložbe za Alo!.

TIHI SPOMENICI U Beogradu otvorena Кonferencija kulturno značajnih grobalja Evrope

Alo/ Dejan Briza

 

Ona je dodala da su značajni nadgrobni spomenici koji se nalaze u okviru sakralnih objekata.

- U kripti Spomen-kosturnice u Lazarevcu, čuvaju se 63 kasete junaka palih tokom Kolubarske bitke, na ulazu u Sabornu crkvu nalaze se grobovi najvećih srpskih prosvetitelja Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, a u Manastiru Rakovica je sahranjen patrijarh Pavle - rekla je Sibinovićeva.

Ova izložba koja predstavlja kulturno bogatstvo jednog naroda od ponedeljka će biti otvorena i u Zavodu za zaštitu spomenika Beograda.

Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope osnovano je u Bolonji 2001. godine, a Novo groblje je član od 2004. godine.

Promocija i očuvanje groblja

Asocijacija kulturno značajnih grobalja Evrope ima za cilj da promoviše groblja i njihovo očuvanje, jer je reč o prostorima koji su važan deo evropskog kulturnog nasleđa. Članovi ove organizacije su čuvena evropska groblja poput Per la Šeza u Parizu i groblja Steljano iz Đenove, koje je UNESКO prepoznao kao svetsku kulturnu baštinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading