VELIKI PODVIG SRPSKIH LEKARA U institutu "Dedinje" hirurzi  obavilii neverovatan zahvat na pacijentu (81) sa rakom debelog creva
Alo

U novoj hibridnoj sali Instituta ,,Dedinje 2”, po prvi put u Srbiji, medicinski tim stručnjaka koji su činili interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, medicinske sestre i tehničari, uradio je uporedo operaciju karotide i na, do sada, nestandardan način, rešio problem suženog aortnog zalistka implantacijom TAVI proteze hirurškim putem.

Osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda, sa dijagnostikovanim adenokarcinonomom debelog creva, koji nije bilo moguće operisati zbog bolesti karotide i suženog aortnog zaliska, rešenjem ova dva velika problema, omogućeno je dalje lečenje adenokarcinoma debelog creva.

Kod ovog pacijenta nije bilo moguće primeniti klasičnu transkatetersku TAVI proceduru, koja podrazumeva plasiranje aortnog zalistka preko preponskih arterija, pa je aortna valvula ugrađena hirurškim putem. Kardiohirurzi, na čelu sa doc. dr Slobodanom Mićovićem, upravnikom Klinike za kardiohirurgiju, napravili su mini rez od 3 do 4 centimetra na grudnom košu, između rebara, a tim interventnih kardiologa koji su činili dr Darko Boljević i dr Mihailo Farkić, kroz taj rez su uspešno plasirali TAVI protezu direktno u srce.

U istom aktu, anesteziranom pacijentu je pre ugradnje TAVI proteze, vaskularni tim na čelu sa prof. dr Nenadom Ilijevskim, upravnikom Klinike za vaskularnu hirurgiju, uradio operaciju karotidne arterije iz koje je izvađen veliki kalcifikovani plak. U ovoj dvostrukoj hibridnoj intervenciji, urađenoj prvi put na ovim prostorima, uz pomenuti tim kardiohirurga i interventnih kardiologa, anesteziju je vodio dr Vladimir Savić, a ehokardiografiju dr Ljilljana Trkulja.

Trosatna intervencija je uspešno završena i izlečenjem pratećih bolesti, pacijentu je omogućeno dalje lečenje adenokarcinoma.

Pacijent se uspešno oporavlja u u jedinici intenzivne nege Instituta ,,Dedinje”, čiji stručni kadar ne propušta priliku da istakne razumevanje koje je za najteže pacijente imao Republički zdravstveni fond omogućavajući TAVI program na zdravstvenu knjižicu.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

Komentari (0)

Loading