UDAR NA BUDŽET Maturske ekskurzije paprene, a još moraju da se plate u samo tri mesečne rate: 6 dana, 3 noćenja - 45.000 dinara
Alo / Shutterstock

Krenula je nova školska godina, a sa njom i najave đačkih ekskurzija. S obzirom na to da će, po svemu sudeći, biti oko 20 do 30 odsto skuplje nego pre korone, roditelji se hvataju za glavu, jer od novčanika vajde nema.

U beogradskoj gimnaziji Sveti Sava maturanti su dobili i prihvatili ponudu za obilazak Italije za koji treba da izdvoje čak 45.000 dinara.

- Ajde što je 45.000, nego što je to onaj fazon - šest dana, tri noći, spavaju u autobusu više nego u hotelu. Ali, šta da se radi, sve je poskupelo, pa ćemo se i za ovo snaći. Problem je što treba sve da se isplati najkasnije 40 dana od povratka, što dođe do kraja novembra. Tri rate po 15.000. Treba izdvojiti na mesečnom nivou taj novac od plate... - kaže za Alo! mama jednog maturanta.

Isti aranžman prošle godine je bio dosta jeftiniji, a pre pandemije je stajao oko 300 evra. Razlog za to je, kažu u agencijama, pre svega poskupljenje goriva.

- Prevoz autobusom je za 30 odsto skuplji, prvenstveno zbog poskupljenja goriva. Cene rada su povećane, odnosno dnevnice vozača. Nakon toga, više su cene tehničkog pregleda, koji je obavezan pre realizacije putovanja, a i skočila je cena registracije, guma, rezervnih delova, pa je razumljivo i poskupljenje ekskurzija - rekao je Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA).

Cene su, odmah posle pandemije, podigli i hotelijeri, kako su tada objasnili ekonomisti, u želji da nadoknade gubitke iz perioda kada se nije putovalo, ali i zbog skoka njihovih troškova - cene rada, struje, komunalija, hrane.

- U Italiji i Španiji hoteli su podigli cene za 15 do 20 odsto, u Grčkoj i Makedoniji zabeležen manji skok - od 10 do 15 odsto, a u Republici Srpskoj za oko 20 do 25 odsto. Više su i cene ulaznica za muzeje i arheološke lokalitete, brodove - objašnjava Serdar.

Naučite ih na paradajz-turizam

Na roditeljskom sastanku koji je povodom početka godine i planiranja maturske ekskurzije održan u jednoj beogradskoj gimnaziji aplauzom je pozdravljena jedna iskrena izjava:

- Najbolje bi bilo da ih sada naučimo da budu paradajz-turisti, da im uplatimo smeštaj u nekom skromnom hotelu, a za hranu neka ponesu ili neka se snalaze. Unapred bukiramo grupne ulaznice za sva mesta, nađemo čuvena mesta za klopu, izlaske i obilaske, pa prema tome planiraju put. Tako će raditi verovatno ceo život.

Pojedini roditelji su nekada za veće troškove izleta krivili dnevnice nastavnika i vodiča. Sada su i one veće.

- Dnevnice vodiča su takođe veće. Zavisi i od toga da li ih isplaćuju preko škole ili agencije. Kada roditelji plaćaju dnevnice preko škole, manji je oporezivi deo - 10 odsto, a preko agencije je 65 odsto. To znači da je dnevnica profesora, na primer, 600 dinara, a roditelji moraju platiti 1.000 dinara - objasnio je Serdar.

I iako su se mnogo učenici uželeli ekskurzija zbog pauze oko pandemije, roditeljski budžeti definitivno nisu. U svakom slučaju - ono što je ponuđeno Savetu roditelja i Školskom odboru može se prihvatiti ili odbiti, sredine nema.

- Mi dobro promislimo i preračunamo svaku ponudu. Roditelji bi da im cena putovanja po osobi ispadne kao kada ide njih četvoro autom. To je nemoguće, morate platiti vozačima, vodičima, profesorima hranu, smeštaj i dnevnice, plus sve ostale redovne troškove, putarine i ostalo. Ono što ponudimo je konačna cena koja ne može da se smanjuje, pa ako im ne odgovara - ne šalju decu na ekskurziju - kažu iz jedne agencije.

Najskuplja Italija

44.500 - Italija sa obilaskom Rima, Venecije, Verone, Firence, Pize, pet dana.  

35.900 - Grčka sa obilaskom Ohrida, manastira Meteora, Manastira Sveti Naum, Krfa, Soluna. šest dana.

29.100 - Austrija i Mađarska, sa obilaskom Beča i Budimpešte, pet dana.

23.900 - Zlatibor sa obilaskom Mokre Gore, Mećavnika, Sirogojna, Gostilja, četiri dana.

* Cene u dinarima, za aranžmane na bazi polupansiona, uključuju ulaznice i zdravstveno osiguranje

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading