KORONA KORISTI SVAKU PRILIKU Vreme je odlično za širenje infekcija: Misle da je alergija, a šire novi soj!
Alo

Taman smo prestali da pamtimo sva imena korone, kada se pojavio novi soj – BA.5, koji ovih dana lekari sve više pominju jer se širi, kako kažu, brzinom svetlosti!

Prema rečima dežurnih u kovid ambulanti Kanarevo brdo u Beogradu, veliki broj građana ovih dana odlaže javljanje lekaru i testiranje, jer misle da je u pitanju prehlada ili alergija, a onda se ispostavi da su zaraženi koronom.

- Nismo imali u smeni nijednog pacijenta bez čula ukusa i mirisa, tako da bi se moglo reći da se ovaj simptom sada jako retko javlja. Problem povremeno predstavlja to što pacijenti upravo zbog toga ne dođu na vreme kod lekara, jer misle ako nemaju gubitak čula i visoku temperaturu - nemaju ni koronu. I onda idu opušteno i šire bolest dalje - kaže lekarka iz ove ambulante.

Prema njenim rečima, simptomi mnogo više liče na grip, mada su posledice često teže.

- Iako relativno brzo prođe sama pozitivnost, postkovid u vidu dugotrajne malaksalosti, iscrpljenosti, aritmija, pa čak i neuroloških smetnji, i dalje se javljaju. Koji je razlog tome ne mogu sa sigurnošću da kažu ni svetski naučnici, pa ni mi - kaže ona.

Prema rečima Ivane P. (42), koja koronu boluje već četvrti put, razlika između prethodnih infekcija i ove sada je što joj je rečeno da dete može da šalje u školu, iako je ona bolesna.

- Ćerka je normalno išla u školu, jer ona pravila o izolaciji više ne važe, međutim, sinoć je i ona dobila temperaturu, tako da je danas testirana i ona i pozitivna je. Nažalost, preskočiće prve dane nastave - rekla je Ivana za Alo!

Kako kažu zaposleni u ovoj ambulanti, svaki pacijent dobije preporuku da bi bilo dobro da se izoluje.

- Ono što svaki pacijent radi kad napusti ove prostorije niti možemo da znamo, niti da utičemo na to - zaključuju oni.

Simptomi slični kao i ranije:

- curenje nosa

- kijanje

- kašalj

- malaksalost i umor

- groznica

- crveno grlo

- jeza

- glavobolja

- bolovi u vratu i zglobovima

Komentari (0)

Loading