MONSTRUOZAN USTAŠKI PIR ODNEO ŽIVOTE 7.950 SRBA U Sremskoj Mitrovici obeležavanje i dopuna "Spomenica žrtava"
Foto: Alo!

Polaganjem venaca, u Memorijalnom kompleksu na spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, pored zajedničke grobnice u kojoj počiva 7.950 poginulih i streljanih, među njima i čuveni srpski slikar Sava Šumanović, obeleženo je 80 godina od stradanja rodoljuba.

Cveće je položila i Marija Maričić (87), rođena Marks, iz Laćarka, koja je te 1942. imala samo sedam godina, ali pamti zločine ustaša predvođenih zloglasnim Viktorom Tomićem u Sremu. 

- Mamu su oterali u Jasenovac, a kasnije su, pošto je Švabica po rođenju, izdejstvovali da je puste, ali su zato babu oterali umesto nje. Kada je bila ofanziva na Frušku goru podelili su nas u grupe. Krenuli smo ka Dunavu kod Čerevića, ali smo naišli na ustaše. Tada sam videla strašne scene i tu smo uhvaćeni. Odveli su nas prvo u Rumu, posle u mitrovačku Kaznionu.

Potom je, kako kaže, usledilo neko suđenje, a sudija je posle kratkotrajnog procesa nonšalantno rekao da je dosta suđenja i izrekao im smrtnu kaznu streljanjem.

- Mamu su ponovo odveli. Ostala sam sa malim bratom i sestrom. Preživeli smo jer smo se krili kod jedne babe koja nam je donosila noću hranu - ispričala je.

U ime Grada vence su položili Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, i Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada.

- Ovde su isplakane i suze Šumanovićeve majke Perside, majke hrabrosti, metafore svih roditelja kojima su deca oteta s ognjišta, ispod ikone, iz dvorišta, ali ne i iz srca.  - rekla je Milovanovićeva. 

DOPUNJENA "SPOMENICA ŽRTAVA"

U okviru obeležavanja 80 godina od zloglasne akcije Viktora Tomića, Arhiv Vojvodine ponovo je objavio, u dopunjenom izdanju, "Spomenicu žrtava Drugog svetskog rata u Sremskoj Mitrovici" Jovana Udickog, koja svedoči o žrtvama samog grada Sremske Mitrovice između 1941. i 1945. Prvi put je objavljena 1955.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading