KOLIKO ĆE TO KOŠTATI RODITELJE? Evo gde će stanovati budući akademci
Foto: Shutterstock

U predstojećoj školskoj godini akademcima u Srbiji na raspolaganju će biti 17.584 mesta u studentskim domovima širom Srbije. Od toga 9.558 u Beogradu, 2.653 u Novom Sadu, 943 u Nišu i 769 u Kragujevcu.

Ipak, mnogi će ostati „ispod crte“, pre svega oni koji su upisali neki od beogradskih fakulteta. Njihovi roditelji poslednjih dana pokušavaju da im pronađu adekvatan smeštaj.

Jedni ostavljaju postove potražnje na društvenim mrežama, drugi prate oglase, treći se oslanjaju na preporuke rođaka, a malo njih zna da postoje i privatni studentski domovi koji jesu po nekoliko puta skuplji od državnih, ali često su jeftiniji od iznajmljenih stanova.

Nekad su to privatne kuće, a ima i vila sa po desetak soba. Cene su raznolike, u nekima su od 50 do 100 evra, u drugim od 180 do 230 evra, zajedničko im je što ti iznosi pokrivaju i troškove režije (struja, voda, grejanje, kablovska i internet) i što se mahom nalaze u neposrednoj blizini fakulteta.

- Imamo šest soba, sve su sa jednim ležajem. Studentima su na raspolaganju i trpezarija od 120 kvadrata i kupatilo koje dele po dva stanara. Neke prostorije imaju osam, druge po 20 kvadrata. Za prve je cena 180 evra, za druge 230 - rekla je za Alo! Rada, vlasnica jednog privatnog studentskog doma koji se nalazi 300 metara od Farmaceutskog fakulteta na Voždovcu, i dodala da je sve popunjeno još u junu.

- Ko ovde dođe kao brucoš, ostaje dok ne završi fakultet - navela je Rada.

Još jedan privatni studentski dom nalazi se tri autobuske stanice dalje.

- Mojim roditeljima odgovara što su gazde obećale da će me kontrolisati i terati da učim, ubeđeni su da ću tako uhvatiti uslov za drugu godinu. Ja sam hteo u državni dom „4. april“, tamo su otišli moji drugovi iz srednje, ali mama i tata misle da bih osvitao na žurkama - rekao je za Alo! Vesko Tomić, i dodao da za ležaj u četvorokrevetnoj sobi plaća 50 evra.

KOLIKO ĆE TO KOŠTATI RODITELJE? Evo gde će stanovati budući akademci

Foto: Privatna arhiva

 

- I to je razlog što su se moji odlučili za ovaj smeštaj, za garsonjere u blizini Farmaceutskog fakulteta gazde su tražile od 150 do 250 evra. Dodatni trošak bili su računi za struju i grejanje - istakao je Vesko.

- Videćemo kako će biti, ne sviđa mi se što nas četvoro delimo sobu i kupatilo i što moramo da idemo u menzu, jer kuhinja je zajednička za sve, a ukupno nas je 20 brucoša. S druge strane, mahom su budući farmaceuti što znači da ćemo moći zajedno da spremamo ispite - objasnio je ovaj osamnaestogodišnjak iz Valjeva.

Prijava za brucoška mesta do 15. septembra

Konkurs za prijavljivanje brucoša za smeštaj u studentskim domovima u Beogradu počeo je 1. septembra i trajaće do 15. a konačna rang-lista biće objavljena 24. septembra. Studenti ostalih godina studija prijavljuju se od 16. septembra do 1. novembra, a akademci drugog i trećeg stepena studija od 1. oktobra do 5. novembra. Na raspolaganju im je 9.558 mesta

Brojke

17.584 mesta u svim studentskim domovima

9.558 u Beogradu

2.653 u Novom Sadu

943 u Nišu

769 u Kragujevcu

Cene smeštaja u državnim studentskim domovima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrđuje cene smeštaja i ishrane za studente koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Cene su nepromenjene od oktobra 2013. godine.

U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja u studentskim domovima u Beogradu kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno. Stanari domova plaćaju mesečnu stanarinu do 10. u mesecu za tekući mesec.

Svoja ukupna mesečna dugovanja stanari mogu platiti na blagajni doma, na info-kiosku ili putem uplatnice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading