SPREMITE NOVAC I DETEKTIVA Dva privatna fakulteta izgubila akreditacije, počinje drugi upisni krug
Alo/Tanjug

Prijavljivanje budućih brucoša za drugi upisni krug na fakultete traje danas i sutra, polaganje prijemnih ispita zakazano je za 5. i 6. septembar, a upis je predviđen do 15. septembra. Pored državnih fakulteta, slobodnih mesta je ostalo i na privatnim, ali oni koji planiraju da ih upišu moraće da otvore četvore očiju, jer su neki od njih ostali bez akreditacije!

Kako upozoravaju profesori s akreditovanih, državnih i privatnih ustanova, pri upisu treba posebno voditi računa da li fakultet ili viša škola koju konkurišu ima akreditaciju jer su je u protekle dve godine dva fakulteta i čak 26 studijskih programa izgubili.

Profesorka Ana Šijački, v. d. direktora Nacionalnog akreditacionog tela, rekla je da je jedan od najčešćih razloga za nedobijanje akreditacije to što fakultet nema dovoljan broj profesora.

- To znači da su oni koje prikazuju kao svoje profesore već angažovani u drugoj ustanovi, pa se ne mogu voditi kao predavači tog fakulteta. Dešavalo se da se profesori ne pojavljuju, već samo asistenti - objasnila je Šijački.

SPREMITE NOVAC I DETEKTIVA Dva privatna fakulteta izgubila akreditacije, počinje drugi upisni krug

Alo/Tanjug

 

Kako je dodala, fakulteti koji su izgubili akreditaciju uložili su žalbu na odluku NAT-a, i zbog toga još uvek ne sme da otkriva njihova imena.

- Jedan od njih je odbijen još na početku prošle godine za početnu akreditaciju, a drugi nije ispunio potrebne uslove, pa mu akreditacija nije obnovljena - dodaje.

Ona svima koji će se prijavljivati savetuje da se dobro raspitaju da li je ustanova na kojoj žele da studiraju akreditovana ili ne i da se to može jednostavno proveriti u Vodiču za studente na sajtu NAT-a.

SPREMITE NOVAC I DETEKTIVA Dva privatna fakulteta izgubila akreditacije, počinje drugi upisni krug

Alo/Tanjug

 

Period važenja akreditacije je sedam godina, a profesorka Šijački je objasnila da fakultet koji izgubi akreditaciju ima pravo da radi još godinu dana da bi se izvela poslednja generacija, dok ostali studenti prelaze na srodne programe na drugim fakultetima. Neobnovljena akreditacija ne dozvoljava upis novih studenata na taj studijski program.

Za razliku od privatnih fakulteta, svi državni su akreditovani, a samo Univerzitet u Beogradu sa 31 fakultetom ima oko 350 akreditovanih studijskih programa na osnovnim, master i specijalističkim strukovnim i akademskim studijama, integrisanim i doktorskim studijama.

Još 9.000 mesta

Na šest državnih univerziteta u Srbiji, za drugi upisni rok ima više od 9.000 mesta, a na najvećem Beogradskom univerzitetu preostalo je 3.001, od toga 1.510 na budžetskom finansiranju i 1.491 mesto za samofinansirajuće studente. Najviše slobodnih mesta je ostalo na Rudarsko-geološkom, Šumarskom, Tehnološko-metalurškom, Poljoprivrednom i Filološkom fakultetu.

Softver sprečava fiktivan broj profesora

Uvođenje softvera NAT2019 treba da spreči da isti profesor bude angažovan više od dozvoljenog akreditacionog maksimuma od 12 časova nedeljno na svim visokoškolskim ustanovama. Time su sprečene ranije situacije da jedan nastavnik bude prijavljen na više fakulteta ne bi li bi fiktivno zadovoljili uslove akreditacije da svi imaju po minimalnih 20 profesora.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading