JE LI OVO NORMALNO? Prave deci rođendane u kozmetičkim salonima gde ih šminkaju, masiraju i friziraju dok dečaci igraju igrice
Foto: Shutterstock

Dok psiholozi i nastavnici non-stop upozoravaju da decu treba vratiti na pravi put, da se igraju i što više trče, neki roditelji idu uzvodno, pa svoje mališane teraju da preskoče čari detinjstva. Tako se poslednjih meseci beleži sve veći broj kozmetičkih salona baš za decu, i to onih u kojima se devojčice šminkaju, friziraju, rade manikir, pedikir i masaže - kao odrasle.

Šira javnost o tome je saznala pre nekoliko dana kada je jedna mama svoje iskustvo iznela na društvenoj mreži Tviter.

„Osetila sam se kao debil jer nisam proverila gde smo pozvani. Ne samo da sam dovela svoju ćerku (8 godina) na rođendan i ostavila je u salonu, nego su je tamo šminkali, mazali joj nokte i objasnili kako je to tretman kakav zaslužuje i kakav joj je neophodan ako želi da bude lepa i negovana žena!“, napisala je ova mama.

„Dečja spa-zabava“ postala je važan deo ponude nekoliko salona za odrasle. Jedan poznati beogradski estetski centar u svoju ponudu uvrstio je tu uslugu, a uz fotografije tri devojčice koje imaju između pet i deset godina pozivaju roditelje da „prirede svojoj princezi rođendansku zabavu za pamćenje“.

Jedna rođendaonica u Novom Sadu prva je koja krenula u ovom smeru i otvorila prostor specijalizovan samo za „male princeze“.

- Žurka, spa, barbi, čajanka, laseri, dekoracija, hrana i piće, vrhunska usluga. Vaše je samo da dovedete dete - navode u ponudi.

Kako je vlasnica te rođendaonice rekla za Alo! - jasno joj je što su neki roditelji zabrinuti.

- Dok smo bili jedini, to niko nije pričao, jer je u pitanju rođendaonica koja između ostalih vrsta žurki ima i takve gde se devojčice sređuju. Međutim, te frizurice su dečje, šminka je nežna i prirodna, nema nekog feniranja, peglanja, lakova za kosu i sličnog, a neki od salona koje sam sada videla da se otvaraju su u stvari prilagođeni tome da se mame sređuju, opuštaju i slikaju za Instagram, a deca su u drugom planu - kaže ona.

Cena prava sitnica 

350 evra za 10 dece

Već godinama roditelji daju velike pare za proslave rođendana, imendana, krštenja, polaska u školu i svake moguće prilike, međutim, koncept sa sređivanjem u dečjem salonu preti da pretekne sve ostale. Za 10 devojčica cena ovakve zabave je čak 350 evra za dva i po sata.

Pedagog: Pustite decu da budu deca

Prema rečima pedagoga Julije Novaković, učenje dece da im prioritet bude da se sređuju i šminkaju uči ih pogrešnim vrednostima.

- Kada vi devojčicu odvedete da promeni svoj lični opis, još joj nakon toga govorite „vidiš kako si sada lepa“, vi joj poručujete da nije dovoljno lepa sama po sebi, da nije dovoljno vredna bez svih tih dodataka, što je ubica samopouzdanja. Treba ih pustiti da budu deca, da se igraju i druže, a ne da ih drugi služe i prave od njih ono što one nisu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading