ŽIVELI UZ OTVORENI BALKAN Savez proizvođača rakije Srbije ocenjivao od šljivovice pa do travarice
Foto: Shutterstock

Savez proizvođača rakije Srbije organizovao je ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija destilerija koje će učestvovati na Sajmu Otvoreni Balkan od 1. do 4. septembra u Beogradu.

Na ocenjivanju učestvuje 27 destilerija sa 47 uzoraka voćnih rakija, dok će se na  sajmu predstaviti 44 destilerije, od kojih jedna iz Albanije i tri iz Severne Makedonije.

Ivan Urošević iz Saveza proizvođača rakije je najavio da će pobednici biti proglašeni 2. septembra, a da senzornu ocenu kvaliteta rakija daje iskusna sedmočlana komisija, dok su uzorci voćnih rakija uzeti iz prodaje.

- To su pre svega boja, miris, ukus i tipičnost proizvoda. Radi se po bodovnom sistemu od 20 bodova, dakle prosečna ocena se uzima kao rezultat i ovo ocenjivanje će biti u dve kategorije, rekao je Urošević i precizirao da se ocenjuje kategorija šljivovice i posebno ostalih voćnih rakija, kao što su viljamovka, dunjevača, travarice.

ŽIVELI UZ OTVORENI BALKAN Savez proizvođača rakije Srbije ocenjivao od šljivovice pa do travarice

Printscreen

 

Urošević je istakao da je moguće da proizvodnja rakije od šljive postane naš zaštitni brend i da se opšti kvalitet rakije pomera naviše, ali da Srbija mora mnogo više da poštuje zakonske regulative.

On je rekao da ono što izdvaja srpsku rakiju od ostalih na Balkanu jeste sirovinska baza, jer Srbija ima kvalitetnu sirovinu zbog jedinstvenog podneblja, a i naši proizvođači koriste prvu i drugu klasu voća za proizvodnju voćne rakije.

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading