U AMANU NA PAŠTETI IZMET GLODARA Radnici se oglušuju na žalbe potrošača da je higijena u radnjama loša, a kompanija se ne oglašava
Foto: Alo/Dejan Briza

U prodavnicama trgovinskog lanca „Aman“ kupci su odavno navikli na lošu higijenu, različite cene na rafu i na kasi, otpuštanje radnika da im ne bi plaćali bolovanje... Situacija se ovih dana opet otela kontroli, pa mušterije na njihovim rafovima uz namirnice i sredstva za higijenu redovno nailaze na miševe, njihov izmet i gnezda.

Kuga, mišja groznica, leptospiroza - šta će ko dobiti, tek ćemo saznati.

Kako tvrde kupci kojima je ovo jedina veća prodavnica u kraju, osuđeni su na kupovinu upravo ovde, ali to nerado rade jer od smrada ne mogu da funkcionišu.

 ZARAZIĆEMO SE

- „Aman“ na pijaci naselja Bele vode, Čukarica, i nakon žalbe mušterija da se ceo objekat oseća na izmet glodara i ne samo da se oseća, nego je izmet vidljiv na gotovo svim policama i rafovima. Tu su i gnezda koja ukazuju da su se glodari poprilično odomaćili, radnici nisu čak ni počistili niti pokušali da reše problem, a kompanija se ne oglašava. Ovo je ozbiljan problem. Poznato je da glodari šire mišju groznicu. Ovom objektu je potrebna ozbiljna deratizacija. Strašno! - navodi jedna mušterija.

Inače, po zakonu su maloprodajni objekti dužni da redovno obavljaju dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju, a u najmanju ruku da očiste svoje prostorije. Na pitanja redakcije Alo! kada su poslednji put to radili i koliko često vrše deratizaciju, iz „Amana“ nisu odgovorili do zatvaranja ovog broja.

- Možete da nam pošaljete mejl - glasila je jedina informacija koju smo dobili od njih.

Kako je za Alo! rekla profesorka Gordana Grgur, nekadašnji koordinator sanitarnе inspеkcijе, inače je stanje u Amanovim prodavnicama i magacinima užasno, nehigijenski.

Hitno upozorenje zbog pljuskova i grmljavine - Alo.rs

ZONA SUMRAKA

- To je zona sumraka, ima mnogo takvih prodavnica, ali kod njih je već godinama tako. Prljavo, neuredno, nehigijenski. Nemaju dovoljno osoblja, kompanija ne vodi računa o radnicima, ne poštuju procedure i propise - ocenjuje profesorka Gordana Grgur. 

Prema njenim rečima deratizacija je za ove objekte obavezna dva puta godišnje, a ako ima glodara mora se obavljati i jednom mesečno.

- Inspektora je malo, 20 za ceo grad i ne stižu sve da prekontrolišu, ali posla za njih definitivno ima, posebno na takvim mestima kao što je Aman – zaključila je Grgur.

U AMANU NA PAŠTETI IZMET GLODARA Radnici se oglušuju na žalbe potrošača da je higijena u radnjama loša, a kompanija se ne oglašava

Foto: Alo/Dejan Briza

 

Podsetimo, ovo nije ni prvi ni jedini skandal koji se dešava u vezi s „Amanom“.

Još 2018. godine prodavali su nedeklarisano meso, koje po zakonu ne bi smelo da stoji u rashladnim vitrinama. Mesar J. Pavlović, koji je godinama radio u trgovinskom lancu, potvrdio je tada za naš list da u takozvanom mlevenom mesu ima svega - od hormona preko kožura do trtica.

 NAJURILI SAMOHRANU MAJKU

Samohrana majka Milena Stević (33) radila je u marketu „Aman“ otkad je otvorio prodavnicu u Petrovcu na Mlavi, međutim, uprkos trudu i radu, kako kaže, poslodavac ju je ostavio bez posla dok je bila na bolovanju zbog srčanih problema. Milena je tada ispričala da je nakon proglašenja pandemije koronavirusa zajedno sa svoje četiri koleginice radila ponekad i po 60 sati nedeljno kako bi svakodnevno mogle da usluže na stotine mušterija.

Prodavali bajate i ljigave piliće

Redakciji Alo! su se tokom 2020. godine javili i radnici koji su tvrdili da ih nadređeni u „Amanu“ teraju da prodaju bajate piliće.

- Pilići su toliko dugo stajali u frižideru, da postanu skroz ljigavi. Mi ih onda zamrznemo na mesec dana, pa kada se odlede, stavljamo ih u sirće, nekoliko puta ih dobro usolimo, pa onda pečemo i prodajemo - rekla je tada jedna od radnica.

I udisanjem prašine možete se razboleti

Širom sveta, pacovi i miševi mogu preneti oko 35 bolesti. U Srbiji nisu prisutne sve, tek nekoliko. Prenose se:

- dodirom glodara

- kontaktom s izmetom, urinom, pljuvačkom

- ugrizom glodara

- udisanjem prašine ili tragova koje je glodar ostavio

- putem krpelja, grinja, raznih domaćih životinja ili buva koje su bile u kontaktu sa glodarima

- hranom s kojom je glodar bio u kontaktu

Petra iz Beograda krenula na more, a onda je počeo pakao! - Alo.rs

Najčešće bolesti koje prenose miševi:

Leptospiroza (u periodu od 2000. do 2006. godine u Srbiji je od ove bolesti obolelo 211, a umrlo 14 osoba), toksoplasma gondi (može biti opasan po fetus ukoliko se žena inficira tokom trudnoće, kao i za osobe s oslabljenim imunim sistemom), tularemija (slična tifusu).

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading