ŽELE DA SPREČE SRBIJU U BORBI ZA ISTINU? Ministarstvo osudilo nedopustivu cenzuru na "Tviteru"
EPA/JUSTIN LANE

Tviter nalozi ambasada Republike Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani su 18. avgusta, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži.

"Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije 'Tviter', ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren", kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i dodaje se:

"Republika Srbija je zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim evropskim standardima. Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se kompaniji "Tviter" sa zahtevom da nalozi naših diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Podsećamo da je tviter nalog prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja bio blokiran i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu, i da mu je u međuvremenu odblokiran.

"Izražavamo nadu da blokada tviter naloga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading