ALO ISTRAŽUJE Šta se dešava na stovarištima čvrstog ogreva? Ucena, ne daju pelet po 38.000 dinara
Alo

Sudeći po trenutnoj situaciji na stovarištima peleta, većina domova koji se greju na ovaj način biće hladna ove zime.

- Ne mogu ja da plaćam po 42.000 dinara tonu peleta fabrici, a da je prodajem po 38.000. Uz to, proizvođači nam poslednjih dana uopšte ne šalju profakture, tako da peleta nema, a kad će ga biti, niko ne zna - rekli su za Alo! iz „Toplog dona“ na Zvezdari.

Peleta nema ni na stovarištu „Jelić Company“ u Leštanima.

- Fabrike ga ne proizvode, mi ne isporučujemo potrošačima. Poslednje tone prodali smo pre mesec dana - izjavili su za Alo! iz ove firme i uputili nas na „Iverak“ na Zvezadari.

- Nemamo, poslednju tonu smo prodali juče. Javite se za desetak dana, ali ništa ne garantujemo - poručili su iz „Ogrev Iverka“ i na pitanje šta se dešava, jasno i kratko odgovorili da „fabrike neće da prave pelet, jer im se ne isplati“.

Podsećanja radi, a o čemu je Alo! prvi pisao, oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a 4. avgusta Vlada Srbije je donela uredbu o ograničenju visine cene peleta kojom maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni, u svim pakovanjima. Uredba je doneta radi sprečavanja poremećaja na tržištu koji može ugroziti energetsku bezbednost Srbije. Vlada je donela i odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju na period od šest meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata u cilju sprečavanja nestašice tih proizvoda.

Kako bi regulisala tržište i zaštitila kupce, država je poslala na teren inspekcije koje su u prva 24 sata ustanovile da je više od polovine stovarišta bilo u prekršajnom postupku i oduzeta im je roba.

Direktor Srbijašuma: Pelet nije mogao da nestane

ALO ISTRAŽUJE Šta se dešava na stovarištima čvrstog ogreva? Ucena, ne daju pelet po 38.000 dinara

Alo

 

Na pitanje Alo! da li su inspekcije pronašle još neko stovarište koje nije radilo po propisima, do kraja dana nismo dobili odgovor iz Ministarstva rudarstva i energetike. U međuvremenu, oglasio se direktor „Srbijašuma“ Igor Braunović, koji je istakao da ovo preduzeće nije krive za nestašicu peleta.

- Količine drveta koje su „Srbijašume“ isporučile proizvođačima peleta, dovoljne su da podmire oko 50 odsto korisnika peleta. „Srbijašume“ u ukupnoj proizvodnji drveta, od koga se pravi i pelet, zauzimaju trećinu našeg tržišta, a ostalo otpada na privatne šume, „Vojvodinašume“, nacionalne parkove.

U Kragujevcu drva 80 evra

Dok u Beogradu metar drva košta oko 100 evra, u Kragujevcu je 80.

- Što se prevoza tiče, to bi izašlo sigurno oko 250 evra, jer kamiondžije naplaćuju oba smera, a kilometar izađe oko jednog evra. Znači, 120 evra do Beograd i toliko nazad. To vam je računica - rekli su za Alo! s jednog stovarišta čvrstog ogreva čiji se vlasnik bavi i veleprodajom peleta.

- Radimo samo sa pravnim licima. Peleta ima, ali se čeka po dva meseca. Niko ne bi smeo da prodaje tonu skuplje od 38.000 dinara, koliko je Vlada propisala, ali mnogi kažu da nemaju pelet, jer se nadaju da će se narednih dana nešto promeniti - dodao je sagovornik Alo! koji je želeo da ostane anoniman.

Uplašili se zime, pa tonu plaćali po 390 evra

Pre Vladine Uredbe građani Srbije plaćali su tonu peleta od 44.000 do 46.000 dinara (370-390 evra). Prosečno, za grejnu sezonu potroši se pet tona, što je izdatak od gotovo 2.000 evra.

- Imali smo pelet, nabavljali smo ga iz Bosne, ali je potom tamo zabranjen izvoz, pa više ne dolazi. Cena je bila 44.000 dinara za tonu, a prošle godine 23.000. Interesovanje kupaca je i dalje veliko i za pelet i za ugalj. Plaše se ljudi zime, da li će biti struje i po kojoj ceni - rekli su tim povodom iz „Ogrev centra“ u Nišu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading