Krkobabić: Ko zaboravi svoju prošlost nema budućnost
Ministarstvo za brigu o selu

Vožnja fijakerom u svadbenoj koloni i svatovima obučenim u tradicionalnu mačvansku nošnju bila je i ovoga puta dočarana s izuzetnom lepotom i dramatikom. Ministar Krkobabić je sa predsednikom opštine Bogatić, nakon vožnje fijakerom posetio izložbu domaće radinosti i  gastronomskih specijaliteta, dela ruku „Udruženja žena Crnobarke“ koje su ovom prilikom okupile članice još 20 udruženja žena iz čitave Mačve, ali i susednih okruga. 

Manifestacija „Hajdučko veče“ inpirisana je motivima iz romana o hajduku Stanku, Janka Veselinovića i održava se od 1966. godine prvog vikenda u avgustu. Osnovna ideja je da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja. 

U tom duhu organizuju se Mačvanska svadba, Hajdučka regata, takmičenje lovaca i ribolovaca, izbor najlepšeg fijakera, izbor radova sa likovne kolonije, izložba domaće radinosti i bogat kulturno - umetnički i zabavni program.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damjanović zahvalio je ministru na poseti i na prilici da Mačva prikaže svoju lepotu tradicije i kulturnog nasleđa.

Vrhunac večeri kao i uvek bilo je takmičenje za izbor harambaše. Mladići su se takmičili u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo. Najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija novčanu nagradu, ali i veoma vrednu hajdučku sablju i zvanje harambaše - hajdučkog starešine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading