ALO!INTERVJU Dajana Paunović o svojoj fondaciji, aktuelnim temama, planovima...   Uvek smo tamo gde je najteže
Alo

Dodela Ordena Sv. majke Anastasije, za majke sa troje i više dece, oduševila je Srbiju i dovela Dajanu Paunović, koja je osnivač i direktor fondacije koja nosi njeno ime, na lidersku poziciju po pitanju populacione politike. S Dajanom smo razgovarali i o drugim aktuelnim temama...

- Dodela Ordena Svete majke Anastasije predstavlja krunu naših dosadašnjih napora koji su, pre svega, usmereni prema populacionoj politici i demografskoj obnovi našeg naroda. Svesni okolnosti da je najveći problem našeg društva negativan prirodni priraštaj ili ono što nazivamo belom kugom, Fondacija i „Inicijativa 21“ su uložili veliki deo svojih napora kako bismo građanima predstavili mere koje država donosi na polju demografske obnove, ali i da bismo na terenu uočili koji su to problemi koji muče naše građane i šta je to što država dodatno može da uradi da unapredi ovu oblast. Krunu naših napora na ovom polju predstavlja dodela ordena majkama sa troje i više dece. S ponosom mogu da kažem da smo uspeli da to priznanje podignemo na nacionalni nivo, da ono dobije do sada neviđenu medijsku pažnju i da u fokus pažnje javnosti stavimo na problem na koji malo ko obraća pažnju, iako se svi slažemo da je to najveći problem koji nas muči i najveći izazov za budućnost naše nacije.

Mnogo vremena provodite na Kosovu i Metohiji, kakve utiske nosite? Zašto toliki fokus stavljate na Kosmet u vašem radu?

- S obzirom na to da je od početka naša namera bila da budemo uvek tamo gde je najteže i s onima kojima je najteže, prirodno je da je dobar deo naših aktivnosti bio fokusiran na rešavanje životno važnih pitanja naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Upravo zbog toga veliki deo vremena provodimo na Kosovu i Metohiji, pomažemo našem narodu dole koliko god možemo u rešavanju životnih, svakodnevnih problema, pre svega majkama i njihovoj deci, školarcima, mladima, starima, ljudima u enklavama koji su i najugroženiji. Delovanje na Kosovu i Metohiji svakako ima i političku dimenziju i posebno teški trenuci za nas bili su tokom poslednje krize na severu Kosmeta, kada smo bili uz svoj narod na terenu. Ono što mogu da najavim i za ubuduće jeste da će Kosmet i dalje biti visoko na listi naših prioriteta i da ćemo u još većem obimu, zajedno sa prijateljima fondacije, pomagati našem narodu u južnoj srpskoj pokrajini.

Osnovali ste političko UG „Inicijativa 21” - ravnopravnost, jednakost, pravda. Zašto je to bilo potrebno? Da li to znači da ćete ući u političku arenu?

- S obzirom na to da rešavanje većine problema koje smo uočili na terenu zahteva njihovu političku artikulaciju, kao i politički odgovor, neophodno je bilo da formiramo i udruženje „Inicijativa 21“, koje je političkog karaktera, kako bismo sve probleme i ideje za njihovo rešavanje do kojih smo došli na terenu politički formulisan. Mi u ovom trenutku nemamo ambiciju da ulazimo u političku arenu kao politički akteri, ali zahvaljujući odličnoj saradnji s našim državnim institucijama uspeli smo da postanemo njihov korektivni faktor i postigli smo to da se čuje glas onih koje sistem ne prepoznaje i čiji problemi ostaju ispod radara.

Šta vam je u radu najveći izazov pošto obuhvatate populacionu i socijalnu politiku, rodnu ravnopravnost?

- Kao što sam već pomenula kada smo govorili o Ordenu Svete majke Anastasije, demografski problemi naše nacije predstavljaju najveći izazov. Ako ne budemo imali dovoljno dece, sve što smo uradili neće predstavljati apsolutno ništa u budućnosti. Dakle, srpski narod mora da doživi demografsku obnovu, i to je jedan od najvećih izazova i najtežih problema i nije slučajno što smo se uhvatili u koštac baš sa tim problemom. Želeli smo da pokažemo da svojom energijom, znanjem i vizijom možemo da se nosimo sa najvećim problemima, a ovo je problem za koji ne postoje kratkoročna i brza rešenja.

 

Najvažnije je jedinstvo

Kako uspevate da imate odličnu saradnju i sa Vladinim institucijama, sa NVO, SPC…?

- Od samog početka naše strateško opredeljenje bilo je ne da stvaramo podele, već da objedinjujemo društvenu energiju i energiju svih onih faktora koji mogu da doprinesu pronalaženju rešenja za probleme koji muče građane. U tom smislu potpuno je prirodno što sarađujemo sa našim državnim institucijama, prirodno je što sarađujemo s našom crkvom na rešavanju problema populacione i demografske politike, za šta je crkva veoma zainteresovana. Ništa neobično nije ni to što sarađujemo s nevladinim sektorom, pa i s međunarodnim fondacijama i organizacijama koje finansiraju civilni sektor.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading