MOMIROVIĆ OBIŠAO RADOVE KOD ČORTANOVACA: Plovnost reka ključna za snabdevanje energentima (FOTO)
Tanjug

Još pre osam, devet meseci kada je buknula energetska kriza, mi smo se maksimalno mobilisali, jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima i kao što vidimo, praktično jedini u Evropi nemamo većih problema, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon obilaska interventnih bagerskih radova na sektoru Čortanovci na Dunavu, čiji je cilj da se obezbedi propisana dubina plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, Momirović je istakao da tim aktivnostima njegovo Ministarstvo uspeva da obezbedi sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, uz očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.


„Očekujem da ćemo radove na sektoru Čortanovci završiti u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje“, rekao je ministar.

"Praktično od Bugarske do Nemačke svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo tzv. minimalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji", istakao je Momirović.

On je dodao da se uz jaku podršku EU investira kako bi se održali plovni putevi i obezbedila plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi.

„Na ovom delu plovnog puta na kritičnom sektoru kod Čortanovaca na 1.237 kilometru najniža tačka, odnosno minimalna dubina, je negde oko 2,2 metra. Mi se nalazimo na bageru „Mlava" koji izvodi hidrotehičke radove na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu, u smislu prokopavanja i stvaranja većih dubina za sve vrste brodova", izjavio je Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading