USTAŠKI ZLOČIN NAD SRPSKOM DECOM I CIVILIMA Danas je pomen stradalim Srbima na Petrovačkoj cesti
Foto: Printscreen YT/AP

Na današnji dan, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, a u mestu Janjile biće služen parastos tim povodom.

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti danas će biti služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina u okviru zločinačke akcije "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone, prenosi RTRS.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom "Oluje".

Tužno je da se osporavaju činjenice da se zločin na Petrovačkoj cesti dogodio(VIDEO) - Alo.rs


Odeljenje za ratne zločine Višeg suda je optužnicu potvrdilo na sednici održanoj 3. juna.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, saopštio je Viši sud.

HRVATSKI PREMIJER JAVNO PRIZNAO Ubice srpske dece su hrvatski heroji! - Alo.rs

Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995.

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading