HRVATSKI PREMIJER JAVNO PRIZNAO Ubice srpske dece su hrvatski heroji!
Printscreen/Youtube, TV AP

- S obzirom na određene inicijative i zahteve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju „Bljesak“, a ove godine vezano uz operaciju „Oluja“, Hrvatska ne prihvata da Srbija, koja sama sebi daje takozvanu kvaziuniverzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna krivična dela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji - rekao je Plenković, i dodao da se „Hrvatska branila u domovinskom ratu“.

- Branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, pa sigurno vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobede u domovinskom ratu, tužilaštvo, bilo da je reč o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje - poručio je Plenković, uz aplauz i povike okupljenih.

U govoru je posebno zahvalio Franji Tuđmanu „na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umeću“ da predvodeći hrvatski narod, uz hrvatske vojnike, ostvari samostalnu Hrvatsku, „u čemu je HDZ imao ključnu ulogu“.

- Danas i mi delujemo na temeljima njegove političke doktrine - dodao je Plenković.

Za zločin na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je četiri visoka hrvatska oficira  - Vladimira Mikeca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića - koji su naredili avionske napade na dve kolone izbeglica i ubistvom 13 ljudi i ranjavanjem 24 osobe počinili ratni zločin nad civilima.

Hrvatska NVO: Ratni zločin je počinjen

Hrvatska nevladina organizacija Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozdravila je najavu srpskog tužilaštva o podizanju optužnice protiv pilota hrvatske vojske zbog zločina u akciji „Oluja“.

„Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati“, navodi se u saopštenju Documente.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Lule

12.06.2022 07:52

Cudi me da se jos nije oglasila Natasa Kandic i stala u odbranu hrvatskih zlocinaca. Moguce da jos nisu legle pare od Sorosa pa zato suti.

Miki

12.06.2022 08:21

Ja sam služio vojsku u JNA i tu sam dao zakletvu da ću čuvati Jugoslaviju od spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. Hrvatska je bila unutrašnji neprijatelj, tako da Srbija nikada nije bila agresor. Živela srbija

Pera

12.06.2022 13:01

Ovo moze da izjavi samo budala i da hvali zlocince koji su ubijali decu. Ustasama nusta nije sveto pa cak ni deca, jad i beda od naroda.