VLADETA JANKOVIĆ NEMA STIDA Bakarec: Beščašće i zloupotreba skupštinske govornice!
Foto: privatna arhiva

Nečasno je napasti nekoga ko ne može da se brani. Pre potvrđivanja mandata, poslanici još uvek nisu poslanici, i ne mogu da se javljaju za reč. Predsedavajući konstitutivnom sednicom, po Poslovniku, obavlja samo tehničke poslove vezane za konstituisanje. Predsedavajući je najstariji poslanik, dakle lice koje nije birano za predsedavajućeg, već je tu zbog krštenice. Predsedavajući, takođe pre potvrđivanja mandata nije još poslanik. Poslovnikom, (članovi od 3. do 13.) nije predviđeno da bilo ko drži bilo kakve, a kamoli političke govore, pa ni predsedavajući. Ima više razloga za to. Prvi razlog je to što mora da se obavi konstituisanje skupštine i da se potvrde mandati. Drugi je, moguća zloupotreba govornice, opstrukcijom. Ukoliko bi predsedavajući držao politički govor, on bi to mogao da čini 5 minuta ili 5555 minuta. Treće, predsedavajućem, ukoliko bi zloupotrebio govornicu, ne bi mogao niko da odgovori.

Juče je predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije, Vladeta Janković, zloupotrebio govornicu, i održao politički govor, u kome je napao političke protivnike, iz pozicije, zbog toga što je pripadnik opozicije. Što je još gore, Janković je slagao da će govoriti načelno, a onda je odmah satanizovao vlast i vladajuću većinu. Ta Jankovićeva obmana o načelnoj prirodi njegovog govora glasi: „Ono što ću reći sa ove slobodne govornice isključivo je načelne prirode, tiče se svakog parlamenta na svetu i nipošto ne bi trebalo biti shvaćeno kao izraz lične pristrasnosti“. Da je sve to neistina, i da se govor odnosi na Srbiju, a ne bilo koju zemlju, i da je uperen protiv većine, pozicije, vidi se iz narednih reči Jankovića: „Bilo koja zemlja u kojoj bi se to dogodilo dospela bi, kao i mi što smo dospeli, u takav oblik jednopartijskog sistema u kom jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom velike delove društva drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava“. Ovom rečenicom Janković je optužio SNS i predsednika Vučića da su uveli jednopartijski sistem, da drže narod u neznaju, i da narodu uskraćuju osnovne slobode i prava. Bezumne optužbe. Održani su slobodni izbori, na kojima su učestvovale sve stranke, i u Skupštinu je ušlo preko 20 opozicionih stranaka. U jednopartijskom sistemu, nema višestranačkih izbora. Predsednik Vučić je zahvaljujući znanju naroda, osvojio gotovo 60 odsto glasova tog naroda, koji je odlično obavešten, i kome je upravo predsednik Vučić, u poslednjih deset godina vratio sve slobode i prava. Pravo na rad. Pravo na veće plate. Pravo na bolji život.

Nebojša Bakarec: Dobrica na dva ćoška!

Janković u svom govoru dva puta pominje da u Srbiji „10 godina nema ravnopravnih i poštenih izbora“ i da je „Srbija lišena poštenih izbora“. Janković je učestvovao na izborima kao kandidat koalicije „Ujedinjeni za Srbiju“, a na predlog Narodne stranke. Janković je višestruko učestvovao na izborima. Bio je kandidat za gradonačelnika Beograda, tj. odbornika Skupštine Beograda, i bio je kandidat za narodnog poslanika. Ukoliko izbori nisu bili pošteni i ravnopravni, zbog čega je Janković učestvovao na takvim izborima? Protekli izbori su dobili najveće ocene od svih domaćih i stranih posmatrača, i izbori su održani posle dva uspešna međustranačka dijaloga, koja su završena dogovorom vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, o čemu su pozicija i opozicija potpisali i Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora. Srbija sada ima najbolje izborne uslove u Evropi. Čudi me da to ne zna Janković.

Neobično je da kandidat za gradonačelnika bude kandidat i za poslanika. To govori o postojanju odstupnice, i neiskrenoj kandidaturi, o neverovanju u mogućnost uspeha. Upravo to je bio Janković. Propao je kao kandidat za gradonačelnika, podneo je ostavku na mesto odbornika Beograda, i nije smogao snage da predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine Beograda u junu. A da Janković nema stida, da održi ovakav sraman govor, svedoči njegovo destruktivno ponašanje u izbornoj kampanji. Nipodaštavao je građane Marinkove bare i Borče, zalago se za rušenje i izmeštanje spomenika Stefanu Nemanji, za rušenje Beograda na vodi i za vraćanje železničke stanice na lokaciju Beograda na vodi, zalagao se za rušenje novog modernog dorćolskog naselja „K-distrikt“. U kampanji u Beogradu, je krio da ima odstupnicu i da je kandidat za poslanika. Krio je da ne veruje u svoju pobedu u Beogradu. Lista od sedam stranaka, koju je predvodio u Beogradu je dobila je samo 21 odsto glasova, dok je lista SNS dobila govoto 40 odsto. Građani su prozreli Jankovića. Da li su ga prezreli, na to pitanje, odgovorite sami - zaključio je Bakarec.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading