GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Kilometarske kolone na izlazu iz Srbije ka moru
Alo

Prema informacijama AMSS, putnička vozila na graničnim prelazima čekaju i po nekoliko sati prilikom izlaska iz zemlje, što na ovoj vrućini i zapari nije nimalo prijatno, pogotovo kada se doda nestrpljenje da se konačno stigne na odredište i započne dugo očekivani odmor.

Prema informacijama AMSS, na Gradini na izlazu se čeka dva sata, kao i na Preševu, koliko se čeka i na graničnom prelazu Šid na ulazu. Oko sat vremena su zadržavanja na Kelebiji, Preševu i Batrovcima na ulazu. Putnički automobili na Gostunu na izlazu čekaju oko 35 minuta, navedeno je u saopštenju.

Na društvenim mrežama naši turisti dele informacije o stanju na graničnim prelazima i upozoravaju da je na putu ka Nišu ogromna gužva.

„Ka Nišu je ogromna gužva. Dosta kola je otišlo i na stari put.

Ka Beogradu je gužva kod Ražnja. Previše ima i Turaka“, piše jedan od članova grupe Grčka info, a drugi kaže:

„Trenutno stanje na granici Preševo/Evzoni... ko je krenuo neka se naoruža strpljenjem, a ko ide kući, brzo će stići... Srećan put svima“, piše jedan od članova grupe Grčka info.

Saveti za bezbedan put

Ovo je jedan od najopterećenijih vikenda ovog leta, a Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja ima šest saveta za sve koji planiraju da idu na put svojim vozilom.

1. Isplanirati put

Pre polaska na put, treba proveriti stanje na ruti kojom planira da se vozi i da se proveri stanje na granicama ako se ide u inostranstvo. Na primer, ako su velike gužve na Horgošu, svima koji prelaze granicu sa Mađarskom preporučuju se ostali granični prelazi.

2. Proveriti automobil sedam dana pred put

Jedino je tehnički ispravno vozilo pouzdano vozilo.

3. Na svaka dva sata praviti pauzu

Profesionalni vozači prema zakonu mogu maksimalno osam sati dnevno upravljati vozilom, izuzetno devet, dok za vozače putničkih vozila to nije definisano.

4. Pijte vodu tokom vožnje

Tokom vožnje sa sobom treba imati vodu i redovno se hidrirati.

5. Voziti danju

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine i vožnja pod dejstvom alkoholom, ali čest uzrok su i umor i pad koncentracije.

6. Krenuti odmoran, naspavan i zdrav

Podrazumeva se da se na put ne kreće odmah nakon završene smene na poslu, i ako ste bolesni. Odmor ne počinje onog trenutka kada vam počne aranžman, već kad uđete u automobil.

Administratori grupe Grčka info ističu da je velika gužva na deonici Ražanj - Paraćin zbog radova na putu i udesa koji su se dogodili i preporučuju vozačima da koristite kombinaciju „kamera uživo“ i „Google mapa“ kako bi dobili realniju sliku o stanju na graničnim prelazima.

„Na kamerama sa graničnih prelaza ne možete videti dužinu kolone i broj automobila u koloni, ali možete videti kojom brzinom prolaze automobili. S druge strane, Google saobraćajna mapa vam može pomoći da vidite na kojim deonicama ima zastoja,“ kažu u ovoj grupi i savetuju da se ne kreće na bum u Grčku, jer je sve puno.

GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Kilometarske kolone na izlazu iz Srbije ka moru

Alo

 

U grupi Turska info jedan član je upozorio da je krenuo kolima za Tursku i na bugarskoj granici čekao više od pet sati.

„Obavezno pratite navigaciju preko Zaječara“, njegov je savet.

- Granični prelaz Bajakovo, ulazak u Srbiju iz Hrvatske, čekali smo upravo celu noć za ulazak u zemlju. Od 01.00 do 07.30. Jezivo su velike gužve, procedura ide jako sporo - rekla je Maja Živković koja se u subotu ujutru vratila u Srbiju nakon odmora u Hrvatskoj.

Da li ste vezali pojas?

Uprava saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, u saradnji sa JP „Putevi Srbije“ i Direkcijom za mere i dragocene metale započela je pojačanu kontrolu na auto-putevima.

Pored merenja brzine, primenom unapređenog sistema biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vreme vožnje. Uz pomoć ovog sistema biće stvoreni uslovi za dodatno unapređenje bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji, kažu u MUP-u. Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti s kontrolom brzine uz pomoć ručnih radara i presretača. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading