KOLIKO KOŠTA "SIROTINJSKO LETOVANJE" ZA ČETVOROČLANU PORODICU  Bez luksuziranja, u skromnom apartmanu na Halkidikiju, od ove cifre zaboleće vas glava
EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Samo za iznajmljivanje apartmana potrebno je da izdvojite između 60 i 100 evra po noći,  u zavisnosti od blizine moru, kao i od toga da li imate pogled na pučinu ili možda na parking.

U pitanju su solidni apartmani, znatno jeftiniji od hotelskog smeštaja, naročito ako se uporede sa hotelima koji imaju pet ili četiri zvezdice.

Ovakav tip apartmana sadrži uglavnom  francuski ležaj uz koji idu po  jedan ili dva singl kreveta, kao i manja čajna kuhinja pogodna za pripremu hrane. 

Iz ovoga se izvodi zaključak da samo za prenoćište treba da izvojite u proseku 700 evra, ukoliko planirate boravak od dest dana.  Ovoj cifri treba dodati troškove samog putovanja, koji ukoliko idete sopstvenim kolima iznose oko 270 evra, uključujući  putarinu, kao i zeleni karton koji vam je potreban na makedonskoj granici. 

"Sirotinjsko letovanje" podrazumeva da se ne hranite po restoranima već hranu pripremate u svojoj "režiji", tako što namirnice pazarite u lokalnom marketu, a onda kuvate u apartmanu.

Cene u grčkim marketima nešto su skuplje nego kod nas, a potrošačka korpa, za celu porodicu u koju se svrstavaju artikli potrebni za doručak, ručak i večeru je otprilike 30 evra po danu. Za deset dana trošak za hranu iznosi  minimum 300 evra. 

Naravno, koliko god da ste štedljivi, teško je otići na letovanje, a da na plaži ponekad ne kupite sladoled kako biste se rahladili, ili možda kafu. To je na dnevnom nivou otprilike 10 evra po danu što znači da se trošak uvećava za još 100 evra.

Iznajmljivanje ležaljki na plaži se u ovom kontekstu već  smatra luksuzom, tako da taj trošak izostavljamo.

Na plažu nosite sopstveni suncobran koji košta oko 30-ak evra.

Na letovanje nikako ne bi trebalo otići bez putnog osiguranja, jer u slučaju da se tokom odmora razbolite ili možda povredite medicinksi troškovi u Grčkoj su ogromni. Zato je bolje da uplatite otprilike 30 evra za osiguranje i budete spokojni tokom boravka na moru.

Kada prostom računicom saberete sve gore navedene izdatke dolazi se do cifre od 1.430 evra. Ovaj iznos naravno može biti manji ili veći za 50-ak evra, ali ako sve "zaokružimo" to je 1.500 evra, samo za osnovne potrebe jedne četvoročlane porodice, bez bilo kakvog luksuziranja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading