KAKO SE SPASITI OD UTAPANJA Šef ronilačkog tima žandarmerije otkrio je šta činiti
Pink printskrin

U Savskom jezeru, na mestu gde je u nedelju nakon skoka sa pedaline stradao Andrija S. (20) trava se prostire od dna do površine vode i gotovo potpuno onemogućava kretanje.

Šef ronilačkog tima Žandarmerije Ljubomir Ćirić kaže da se stiče utisak da je zabrinjavajuće veliki broj mladih ljudi koji ne znaju da plivaju.

- To je nešto na čemu bi trebalo da se radi. U najvećem broju utapanja radi se o neplivačima ili o lošim procenama plivača - sopstvenih sposobnosti, stanja vode u koju ulaze, daljine koju treba da pređu - naveo je Ćirić.

Kada je reč o mladiću koji se utopio na Adi, mi smo došli kada je već prijavljen njegov nestanak ispod površine vode. Obavili smo razgovor sa svedocima i na osnovu njihovih izjava smo započeli pretragu. Taj deo jezera je specifičan, prekriven je travom koja je vrlo nezgodna kako za plivače, tako i za ronioce. Ona gotovo onemogućava kretanje, jer ide od dna jezera do površine. Ima nekih četiri ili pet metara.

- Teško može doći do uplitanja u toj meri da ne može da se nastavi sa plivanjem. Ne treba paničiti, treba povući noge više pri površini i nastaviti sa plivanjem. Ne postoji trava koja će vas povući pod vodu - rekao je Ćirić.

Statistika govori da godišnje imamo i do 70 ili 80 intervencija ovog tipa. To su samo one koje su nama prijavljene, a ima ih i više. Potrebno je koristiti isključivo uređena kupališta ili proveriti šta se nalazi pod vodom. Bitno je i ne ulaziti u vodu pod dejstvom alkohola.

Kristina Miladinović, instruktor u spasilaštvu, je istakla da su najvažnije mere prevencije.

- To učimo i spasioce i sve korisnike kupališta - navela je Miladinović.

Ljude se najčešće ne pripreme za ulazak u vodu misleći da su mladi i jaki, već samo uskoče. Ta temperaturna razlika može biti kobna. Organizam može bez obzira na godine da odreaguje - da dođe do šoka, do srčanog udara.

Prema njenim rečima, kada osoba potone ispod vode svaka sekunda otežava pronalaženje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kej 44

26.07.2022 23:05

Ada kao javno kupalište potpuno zapuštena, neuređena i neodržavana.