NINDŽA KRVOPIJAMA S*KS ĆE DOĆI GLAVE Sterilni mužjaci uvezeni iz Italije jure domaće ženke po Novom Sadu
Alo/Privatna arhiva

Biološka metoda uništavanja komaraca primenjena je prvi put u Srbiji 21. jula kada je u centru Novog Sada pušten roj od 5.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca uvezen iz Italije.

- Ženke se pare jednom u životu i ideja je da to urade sa sterilnim mužjakom i ostanu bez potomstva. Mužjaci, kao što je poznato, ne ujedaju, to rade samo ženke. Zato molimo građane da ne ubijaju komarce koji zuje oko njih, već samo one koji im sleću na telo. Značajno će pomoći i ako posude sa vodom, burad, kofe i čaše pokriju nečim kako ne bi bile dostupne ovim insektima - objasnio je  biološku metodu suzbijanja krvopija za Alo! prof. dr Dušan Petrić, rukovodilac Centra za vektore bolesti i efekte klimatskih promena u okviru koncepta „sveobuhvatno zdravlje“ na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

NINDŽA KRVOPIJAMA S*KS ĆE DOĆI GLAVE Sterilni mužjaci uvezeni iz Italije jure domaće ženke po Novom Sadu

Alo/Privatna arhiva

 

Uvezene sterilne tigraste mužjake profesor Petrić i njegovi saradnici su ofarbali roze i plavom bojom, kako bi mogli da ih prate. Hvatali su ih prethodnog vikenda, juče, a završetak akcije planiran je u sredu.

- Nažalost, od nas osmoro, četvoro je dobilo koronu, pa smo malo hendikepirani. U sredu ćemo imati konačne rezultate, a sudeći po broju uhvaćenih primeraka, možemo da budemo zadovoljni dosadašnjom akcijom. Ovo je bila test-pošiljka od 10.000 komaraca, ali nažalost, tokom transporta uginulo je gotovo 50 odsto populacije, tako da smo u četvrtak, 21. jula u Ulici Milete Jakšića u Novom Sadu pustili roj od oko pet hiljada komaraca. Deo je stradao usled visokih temperatura u petak i subotu, ali dosta ih je i preživelo - rekao je prof. Petrić i dodao da će u avgustu ponoviti akciju.

NINDŽA KRVOPIJAMA S*KS ĆE DOĆI GLAVE Sterilni mužjaci uvezeni iz Italije jure domaće ženke po Novom Sadu

Alo/Privatna arhiva

 

- Očekujemo pošiljku od 50.000 sterilnih mužjaka. Ova metoda suzbijanja komaraca je ekološki najprihvatljivija, ciljamo samo jednu vrstu i ne koristimo biocide. Ona se već 30 godina primenjuje u poljoprivredi. Mnoge zemlje u Evropi, Aziji i Južnoj Americi ovako rešavaju problem sa komarcima. Najuspešnija je Italija, koja je, uz standardne metode, smanjila broj krvopija za 80 procenata s obzirom na to da su počeli da primenjuju ovu metodu još od 2010. godine - zaključio je Petrić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading