KLIMA UREĐAJI POLIVAJU PROLAZNIKE Građani presavili tabak, pišu prijave, najviše na jednoj opštini
Foto: Shutterstock

Napisano je čak 70 prijava jer rashladni uređaji na zgradama nisu pravilno postavljeni.

Zbog creva s kondenzovanom vodom koja iz rashladnih uređaja sa zgrada kaplje prolaznicima na glavu ili na terase, komunalni milicionari izlazili su 70 puta na teren širom prestonice, kažu iz Gradske uprave. Od ovog broja, 63 intervencije bile su po pozivu sugrađana.

Od početka leta, a pogotovo ovih dana kada živa u termometru ide iznad 35 stepeni, klime rade neprestano. Mnogobrojni vlasnici nemarno su namontirali creva, koja kaplju i po fasadama ali i po ljudima. Ovakav vid iznenadnog "rashlađivanja" nikom nije prijatan, a za nesavesne su predviđene ne tako male kazne.

- Novčanom kaznom od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako klimu postavi tako da se kondenzat iz tog uređaja izliva na spoljne delove zgrade, susedne višespratnice ili se direktno izliva na javnu površinu - objašnjavaju za naš list iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije.

- Za navedeni prekršaj sankcionisaće odgovorno lice u pravnom licu sa 5.000, preduzetnika sa 25.000, a fizičko lice platiće 5.000 dinara. U ovakvim situacijama, nadležni su gradski i opštinski komunalni inspektori, kojima građani mogu prijaviti izlivanje kondenza iz klima-uređaja.

Dešavalo se i da pojedini Beograđani crevo od rashladnog aparata priključe na oluk višespratnice, što može prouzrokovati oštećenja, pogotovo na fasadi ali i celoj zgradi. U Odluci o komunalnom redu Grada Beograda jasno je propisano da crevo za odvod mora biti postavljeno tako da se voda ne izliva ni u oluk, ni na trotoar, nego nazad u stan.

Osim na Novom Beogradu, ljudi se žale da ih klime "tuširaju" i na Starom gradu, pogotovo u pešačkoj zoni. Međutim, problem uglavnom prijavljuju oni kojima to remeti svakodnevni život u stanu, dok prolaznici samo negoduju i produže dalje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading