OGLASIO SE PATRIJARH PORFIRIJE: Crkva je organizam, gde svako ima svoje mesto
Instagram/ porfirije_patrijarh

Porfirije je na svom Instagram profilu ukazao da je Crkva organizam, gde svako ima svoje mesto, te da je, na kraju krajeva, i svaki čovek na neki način sveštenik, zato što svoje mesto na kojem živi treba da učini svetim, da, kako kaže, to učini svojim životom u vrlini.

Poručio je da u današnjem modernom svetu nema potrebe da se vera ažurira, nego da se otkrije u svom autentičnom, izvornom značenju i smislu.

Patrijarh je naglasio da je individualna, samostalna pobožnost i te kako važna i potrebna, ali ona mora biti uključena i u pobožnost zajednice.

"Dakle, mora biti u saglasju, kako su govorili vaseljenski sabori, sa svima svetima. Crkva je pre svega Crkva, a to znači zajednica", naveo je patrijarh i dodao da je individualna vera, vera po ličnom nadahnuću i ona može biti ovakva i onakva.

"To što je Crkva - Crkva, eklisia, znači da je ona sabor, zajednica. To ni na koji način ne ukida ličnu slobodu, talente i darove", napisao je Porfirije i dodao:

"Mi ne treba da autoritete u Crkvi doživljavamo kao vlasnike vere i kao vlasnike naših pojedinačnih života. Sveštenici i episkopi postoje da bi u ime naroda prinosili žrtvu, ali u ime naroda, u ime zajednice, ne u lično ime", naveo je patrijarh.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading