METEOROLOZI NAJAVLJUJU ZA DANAS I SUTRA EKSTREMNO VISOKU TEMPERATURU Limunada i lepeza su spas od toplotnog udara
Alo

Danas i sutra očekuju nas pravi pakleni dani, prema prognozi biće i više od 40 stepeni, pa se svima savetuje dodatni oprez tokom vrelog talasa koji je zahvatio i našu zemlju.

Nešto prijatnije biće već od nedelje, kada će temperatura pasti za koji stepen, pa će biti od 33 do 37 stepeni, ali, već krajem iduće sedmice treba ponovo da budemo spremni da se izborimo s vrućinom.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite telo i pijte dovoljno tečnosti, pomozite drugima ako vidite da im je pozlilo - samo su neke od preporuka kako da se zaštitimo i šta da preduzmemo kada su napolju velike vrućine.

METEOROLOZI NAJAVLJUJU ZA DANAS I SUTRA EKSTREMNO VISOKU TEMPERATURU Limunada i lepeza su spas od toplotnog udara

Alo

 

Dr Ivana Stefanović, iz Hitne pomoći, savetuje za Alo! da sa sobom uvek treba nositi tečnost, najbolje je slatku limunadu sa medom.

- Pored tečnosti treba imati neki slatkiš i slanu grickalicu, kao što su kikiriki i badem jer ako padne pritisak zbog toplote srcu treba nešto to će mu brzo dati energiju - rekla je dr Stefanović.

Ona kaže da često, zbog vremenskih uslova, dolazi do kolabiranja na javnim mestima i objašnjava da kad se to desi pored nas prvo treba da proverimo da li je ta osoba prilikom pada povređena, da li diše i da li polako dolazi svesti.

- Prvo joj treba dati da popije nešto, ako je moguće prebaciti je u hladovinu, podići noge, vlažnu papirnu maramicu joj staviti pod pazuh ili, ako se kolabiranje desi na bazenima ili na Adi, vlažan peškir staviti na vrat, a ako ne dolazi sebi, do dolaska Hitne pomoći osobu držati u bočnom položaju - objasnila je doktorka Ivana Stefanović.

Obustava rada

METEOROLOZI NAJAVLJUJU ZA DANAS I SUTRA EKSTREMNO VISOKU TEMPERATURU Limunada i lepeza su spas od toplotnog udara

Alo

 

Pod visokom temperaturom podrazumeva se svaka iznad 36 stepeni, a tada je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, kako je navedeno u preporuci koju je Vlada usvojila 2007, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje u periodu od 11 do 16 sati. Zakonima u Srbiji nije utvrđena najviša spoljna temperatura pri kojoj bi poslodavac morao obustaviti rad.

Kako da pomognete nekome kome je pozlilo od vrućine?

Toplotna iscrpljenost, toplotni udar, sunčanica, umor, malaksalost samo su neke od opasnosti koje nas vrebaju po ovako vrelim danima. Ako vidite da je nekom loše, lekari savetuju:

- Premestite ga na hladno mesto

- Postavite ga u ležeći položaj i podignite mu stopala pod blagim nagibom

- Dajte mu da pije mnogo vode, na primer limunadu, sportska pića i pića za rehidrataciju

- Ohladite mu kožu: isprskajte ga i hladite ga lepezom

- Stavite mu ispod pazuha ili na vrat kesicu s ledom

Ako se osoba ohladi u roku od pola sata, onda toplotna iscrpljenost nije ozbiljna, ali ako to potraje, onda sledi toplotni udar. Lekara treba odmah potražiti i ako osoba kojoj pomažete ima vrelu suvu kožu ili delirijum (nerazumno razgovara i nemirna je), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili je bez svesti. Dok čekate hitnu pomoć, smestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odeću i pokušajte da je rashladite. Osobe bez svesti postavite u bočni ležeći položaj.

Šta da preduzmete ako je vama loše?

Ako osećate vrtoglavicu, slabost, nemoć, teskobu ili ste veoma žedni i imate jaku glavobolju, potražite pomoć, što pre se sklonite u hladniji prostor i izmerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razređeni voćni sok (najbolje limunadu) više puta po nekoliko gutljaja;

Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve (u nogama, rukama ili stomaku);

Pijte tečnost koja sadrži elektrolite (npr. supu iz kesice, smuti od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć.

Simptomi toplotnog udara su:

vrtoglavica

mučnina

nesvestica

konfuzija

grčevi u mišićima

glavobolja

jako znojenje

umor

Ako krvni pritisak previše padne, rizik od srčanog udara raste

Ko je najugroženiji?

Stariji ljudi ili oni koji boluju od hroničnih bolesti, naročito srčanih bolesti, mogu da imaju teškoće da se izbore s naporom kojem vrućina izlaže telo. Dijabetes, i tip 1 i tip 2, mogu da nateraju telo da gubi tečnost brže, a neke komplikacije usled bolesti mogu da izmene krvne sudove i sposobnost znojenja.

METEOROLOZI NAJAVLJUJU ZA DANAS I SUTRA EKSTREMNO VISOKU TEMPERATURU Limunada i lepeza su spas od toplotnog udara

Alo

 

Vrućina može da ugrozi i malu decu i bebe, osobe koje su manje pokretne, a bolesti mozga kao što je demencija mogu da onemoguće ljudima da budu svesni pregrejavanja ili da budu u stanju da urade nešto po tom pitanju. Beskućnici su takođe izloženiji jakom suncu, kao i oni koji žive u stanovima na višim spratovima ili u potkrovljima moraju da se nose sa višim temperaturama.

SAVETI

Pijte vodu i jedite hranu sa visokim sadržajem vode tako da vam boja urina bude svetla

Ostanite u hladovini, ograničite putovanja, vežbanje i fizički napor

Nosite široku odeću od prozračnih tkanina, šešire i kape

Tuširajte se mlakom vodom, koristite ventilatore, led, klima-uređaje da smanjite temperaturu tela

Savet +

- Možete se osvežiti tako što u ustima rastopite kockicu-dve leda.

- Nemojte čekati osećaj žeđi da biste povećali unos tečnosti u organizam.

- Izbegavajte boravak na direktnom suncu u periodu od 10 do 17 časova, pogotovo deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima.

- Isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu kako biste smanjili temperaturu vazduha u zatvorenom prostoru.

- Spustite roletne, stavite draperije ili tende na prozore koji su izloženi direktnom suncu i rasprostrite mokre peškire u sobama.

- Ne ostavljajte decu i životinje u parkiranom vozilu.

- Koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Rashladite svoj dom

Rashladite prostor u kojem boravite, ali ne preterujte. Idealno bi bilo da sobnu temperaturu održavate ispod 32 stepena danju, a 24 stepena noću. Ako imate klima-uređaj, podesite temperaturu tako da ne bude za više od sedam stepeni niža od spoljašnje.

Obiđite komšije

Posetite članove porodice, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami, možda im je potrebna vaša pomoć.

Ako te osobe piju lekove, proverite s njihovim lekarom kakav uticaj ti medikamenti mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u telu, pa shodno tome izmenite terapiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading