SINIŠA MALI POTVRDIO DA VLADA IMA DOBAR PLAN Kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata
Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se očekuje stabilizacija i pad inflacije u narednim mesecima.

On je naglasio da je Srbija uprkos velikoj krizi u svetu uspela da ostvari privredni rast u prvoj polovini godine, u prvom kvartalu od 4,4 odsto i u drugom od 4,1 odsto, a da država kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, goriva i energenata, jer bi u suprotnom cene otišle u nebesa, kao što se dešava u nekim razvijenijim zemljama.

Dodao je da Vlada u cilju stabilizacije cena razgovara na nedeljnom nivou s proizvođačima i trgovcima.

Mali je naglasio da je kurs dinara stabilan i da je to možda i najvažniji instrument držanja inflacije pod kontrolom, uprkos ogromnoj krizi. Ministar finansija je za Tanjug rekao da su okolnosti vanredne, usled pandemije, poremećenih lanaca snabdevanja, energetske krize i sukoba u Ukrajini.

- Onda za posledicu imate da međugodišnja inflacija u junu bude 11,9 odsto, ali bi bila mnogo veća da nismo preduzeli sve ove odluke i mere. Pritom, najveći deo ove inflacije je uvezen. Možemo da kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata, jer je to pod našom kontrolom, ali ne možete da kontrolišete uvoz neke robe iz inostranstva pošto je inflacija ugrađena u cenu te robe, u ambalažu, karton i razne druge stvari, što sve utiče i na inflaciju kod nas - objasnio je Mali.

SINIŠA MALI POTVRDIO DA VLADA IMA DOBAR PLAN Kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata

Tanjug

 

Prema njegovim rečima, s problemom inflacije ipak se bolje nosimo od drugih zemalja, a ekonomisti se slažu da ovakve krize nije bilo od Drugog svetskog rata.

Mali je rekao da se u Srbiji cena struje dugo nije menjala, što je postalo neodrživo i da će to morati da se promeni u budućnosti.

- Uprkos ogromnom rastu cena struje u svetu, mi smo je držali na niskom nivou za privredu i građane. Kontrolišemo i cene goriva i gasa, pokušavamo da zaštitimo životni standard građana što je više moguće - istakao je Mali, i napomenuo da Srbija uprkos svemu tome nije zaustavila nijedan veliki projekat i da na vreme izmiruje sva plaćanja i obaveze.

Država je na računu 15. jula imala oko 190 milijardi dinara, a u prvih šest meseci 1,4 milijarde evra stranih direktnih investicija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading