Obeleženo 30 godina od ubistva srpskih civila u Bratuncu
Foto: Printscreen/Video

Prema svedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina - ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 meštana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

"Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu 'Gornji Magašići' bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine postupajući tužilac Bošnjak Edin Muratbegović doneo je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima "zbog nedostatka dokaza", izjavila je predsednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad, prenela je RTRS.

Komentari (0)

Loading