Obeleženo 30 godina od ubistva srpskih civila u Bratuncu
Foto: Printscreen/Video

Prema svedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina - ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 meštana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

"Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu 'Gornji Magašići' bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine postupajući tužilac Bošnjak Edin Muratbegović doneo je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima "zbog nedostatka dokaza", izjavila je predsednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad, prenela je RTRS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading