S PAKLENIM VRUĆINAMA, STIGAO I "PUSTINJSKI ĐAVO" Žitelji srpskog grada šokirani pojavama lokalnih "tornada" iz vedra neba (VIDEO)
Foto: RINA

 Vrtlog prašine nalik tornadu videli su građani na nekoliko mesta u Srbiji. Malo je reći da su bili iznenađeni prizorom usred "paklenog" dana, a malo ko zna da je reč o "Pustinjskom đavolu".

Iznenađujuću scenu juče su videli ljudi u Čačku i Krčedinu, a prethodnih dana i na štrandu u Novom Sadu, ali i drugim mestima u Srbiji.

 

 

Ta pojava naziva se "Dust devil", ili u prevodu "Pustinjski đavo", jer je česta u pustinjama i na mestima gde ima peska i prašine.

Karakteristično za ovu pojavu je da je obrnuta od tornada, jer tornado nastaje iz oblaka ka zemlji, a mi smo svedoci vrloga koji ide od zemlje prema gore.

Posledica je toga što se donji deo atmosfere jako zagreje i topao vazduh koji je po zakonu fizike lakši, penje se gore usled čega nastaje vrtložno kretanje, i liči na tornado, ali nema njegovu snagu i traje kratko. Tek malo zakovitla prašinu ili pesak, i nestane!

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je vrtlog prašine koji je 18. jula osmotren na području Čačka pojava koja je poznata pod imenom „dust devil“ i ovakav vrtlog se najčešće formira pri vedrom vremenu u najtoplijem delu dana, kada pregrejan vazduh počne brzo da se uzdiže kroz hladniji sloj vazduha iznad njega.

Slobodan Sovilj, meteorolog, kaže da se zbog toga javlja lokalni centar niskog pritiska u prizemlju. Tada otpočinje horizontalno strujanje okolnog vazduha ka oblasti niskog pritiska i konačno dolazi do uspostavljanja rotacije.

Neki "pustinjski đavoli" mogu, mešutim, da budu i opasni

-„Dust devil“ je najčešće bezopasan, tipičnog prečnika 0,5 – 1 metar, dok mu je visina nekoliko metara. Ipak u prirodi su osmotreni i veliki vrtlozi prašine prečnika oko 10 metara i visine oko 1 kilometra, ali i za jedne i za druge je zajednično da traju veoma kratko. Veliki vrtlozi ipak, zbog veće brzine rotacije, mogu biti potencijalno opasni – kaže Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, ove brzine su u svakom slučaju daleko manje od onih koji se javljaju u trombama ili pijavicama.

- Trombe, pijavice i tornada su pojave koje se javljaju u oblasti grmljavinskih, olujnih ili kumulonimbusnih oblaka, dok se „dust devil“ uvek javlja pri vedrom vremenu – kaže Sovilj.

Građani Čačka su izjavili za mediji da je u ponedeljak „samo odjednom dunulo iz čista mira“.

-Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromirao se levak od prašine. Posle par minuta, kao da ništa nije bilo, svedoče.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljiljana F

20.07.2022 01:45

Ja sam kao dete(pre 50 gonina) vidjala ovo....i zvalo se vrtlog ili vihor.