PRIJAVA ZA POPISIVAČE Počinje 22. jula, u planu je da se angažuje 15.000 kandidata
Foto: Pixbay

Na skupu povodom predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, Mladen Veličković iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je da će prijava za popisivače biti otvorena do 5. avgusta, a da je u planu da se angažuje 15.000 popisivača.

"Uslovi su da kandidat bude punoletan, srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište u Srbiji, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak", precizirao je Veličković.


Zainteresovani kandidati moći će da se prijave elektronskim putem, preko sajta RZS-a i istakao da će se proveravati istinitost onoga što je napisano u prijavi, kao i dokumentacija koju su podneli.

"Glavni kriterijumi prilikom odabira kandidata biće radni status, stručna sprema i provera poznavanja rada na računaru", kazao je Veličković.

Veličković je naveo i da se popisivanje vrši terenskim metodom, te da će popisivači koristiti laptopove, zbog čega je važno da poznaju rad na računaru i da u mestu prebivališta imaju internet, jer se podaci iz računara šalju na servere Zavoda.

Pomoćnica direktora RZS-a za statistiku Snežana Lakčević rekla je da će se ove godine na popisu prvi put koristiti elektronski upitnici, umesto papirnih.

"Metod popisa je tradicionalni, što znači da popisivači idu od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljaju podatke koje unose u elektronske obrasce pomoću laptopova, a ne u papirne obrasce kako je to bilo ranije", kazala je Lakčević.

Dodala je i da u pripremi realizacije popisa učestvuju ministarstva, posebne organizacije, drugi organi, kao i institucije, a Zavod će, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova pripremiti i organizovati popisivanje naših građana koji rade u diplomatsko konzularnim predstavništvima i drugim međunarodnim organizacijama.

Lakčević je navela da je predviđeno da 2.200 instruktora i 15.000 popisivača bude angažovano za rad na terenu tokom popisa.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 30. novembra, a konačni rezultata od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Kada je reč o troškovima ovogodišnjeg popisa, Lakčević kaže da oni iznose oko pet evra po stanovniku, te da je deo sedstava obezbeđen iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije.

Ona je dodala da je ova godina važna za vođenje statistike u Srbiji, ne samo kao popisna, već i kao godina značajnog jubileja, jer se obeležava 160 godina zvanične statistike u Srbiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading