KORONA SE VRAĆA: Bez opreza čeka nas užasni scenario na jesen
Alo

Dok se svet i Evropa suočavaju sa novim i po svemu sudeći još opasnijim sojom koronavirusa, nazvanim kentaur, u Srbiji su od posledica kovida-19 premnule još četiri osobe. Zabeleženo je 2.218 novoobolelih što je jasan pokazatelj da se epidemija ponovo zahuktava.

Prema rečima epidemiologa, a o čemu je Alo! već pisao, kentaur soj koronavirusa je registrovan u više od 10 zemalja, u Evropu je stigao preko Velike Britanije i samo je pitanje dana kada će stići i kod nas.

Lekari savetuju dodatni oprez, nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru u slučajevima kad je nemoguće održati distancu i podsećaju da su našim građanima dostupne sve vakcine: američko-nemački Fajzer, američka Moderna, ruski Sputnjik, kineski Sinofarm, kao i Oksford-AstraZeneca. Sve su odobrene od strane nacionalnog regulatornog tela, dok ruska vakcina nema odobrenje Svetske zdravstvene organizacije.

Epidemiolog dr Banislav Tiodorović precizirao je ko bi trebalo da primi četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa.

- To su stanovnici čiji je imunitet oslabljen, hronični teški bolesnici, osobe starije od 60 godina. Ta četvrta doza će njih ipak na neki način zaštititi, ako ništa drugo da ne budu ugroženi životno, da ne stignu na respirator, pa zar to nije dovoljno - rekao je dr Tiodorović i dodao da četrvrta buster doza ne može biti rešenje za nove varijante virusa, ali može da ublaži teške kliničke slike. 

U Stručno-metodološkom uputstvu koje se odnosi na vakcinaciju u Srbiji navedeno je da se ostavlja mogućnost izbora vrste vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza.

KORONA SE VRAĆA: Bez opreza čeka nas užasni scenario na jesen

Alo

 

U međuvremenu, agencija Rojters je prenela saopštenje Evropske agencije za lekove (EMA) u kome se navodi da su Novovaks vakcine prouzrokovale ozbiljne alergijske reakcije.

„Vakcinu su odobrili američki regulatori, a njena etiketa proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama upozorava da se vakcina ne daje ljudima sa istorijom alergijskih reakcija na bilo koju komponentu vakcine“, prenela je agencija Rojters.

EMA je navela i da će ažurirati informacije o proizvodu za vakcinu kako bi dodala neobičan ili smanjen osećaj na koži, kao novi neželjeni efekat. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), do sada je u Evropi od početka lansiranja u decembru, primenjeno samo 250.000 doza vakcine kompanije Novavaks, Nuvaksovid.

Istovremeno, britanski mediji su objavili da je novi glavni simptom kovida-19 upala grla. Odnosno, pozitvni na koronavirus prošle nedelje, preciznije, njih 17.500 prijavili su upravo taj simptom. Sledeći najčešće prijavljivani simptomi bili su glavobolja, začepljeni nos i kašalj.

20 najučestalijih simptoma koje su prijavili ispitanici:

bol u grlu 58 odsto;

glavobolja       49 odsto;

zapušen nos, suvi kašalj 40 odsto;

promuklost     35 odsto;

kijavica    32 odsto;

umor       27 odsto;

bolovi u mišićima   25 odsto;

vrtoglavica      18 odsto;

otečeni vrat    15 odsto;

bol u očima     14 odsto;

gubitak mirisa, bol u grudima, groznica 13 odsto;

drhtavica 12 odsto;

brzo umaranje i bol u uhu      11 odsto;

gubitak mirisa 10 odsto

Zanimljivo je to što visoka temperatura ili groznica, gubitak mirisa ili ukusa koje je britanska Nacionalna služba za zdravstvo svrstala kao najčešće pokazatelje virusa, bili ređi kod ovih 17.500 ljudi.

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid dr David Navaro, apelovao je na ljude da „poštuju koronavirus“ i naveo da ovaj virus konstantno evoluira i postaje suviše „pametan“. On je dodao da na tajnačin koronavirus može da prođe našu imunološku odbranu.

Povećanju broja slučajeva su doprinele i činjenice da su ljudi počeli mnogo više da se druže i ne preduzimaju mere predostrožnosti, kao što je nošenje maski, dodao je Navaro.

- Moje upozorenje svima je da shvate da virus nije otišao. Iako trenutno ne odnosi toliko života, zaista je neprijatan, posebno ako dobijete produženi kovid - istakao je Navaro.

Danci prvi primili četvrtu dozu

Prva evropska zemlja koja je još u januaru 2022. predstavila planove za četvrtu dozu vakcine, i to za najugroženije građane, bila je Danska. Četvrtu dozu za rizične kategorije stanovništa preporučile su i Italija, Francuska, Nemačka, Grčka, Španija, Poljska, Mađarska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Čile,  Izrael i Kanada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading