ALARMANTNO! SVE VIŠE POKUŠAJA SAMOUBISTAVA KOD OSNOVACA Stručnjaci upozoravaju, ovo je znak za uzbunu
Alo/ Marko Metlaš

U poslednje vreme sve češća je pojava da učenici osnovne škole pokazuju znakove depresije. Oni su nervozni, razdražljivi, tužni a neretko imaju i suicidne misli. Nažalost, poneka deca još u veoma ranom uzrastu pokušaju samoubistvo.

Neuropsihijatar Marko Dragović društvene mreže vidi kao jedan od važnih uzročnika za negativno raspoloženje kod dece.

- Pritisci preko Tik-toka i ostalih društvenih mreža su veliki. Mladima je najvažnije  da budu prihvaćeni od svojih vršnjaka i teško im pada kada su iz nekog razloga odbačeni ili bojkotovani. Društvene mreže diktiraju pravila i standarde, pa više nije bitno koliko je neko lep, pametan ili vredan već da li ima patike koje su "in" - rekao je Marko Dragović i dodao da deca često bojkotuju svoje drugare i zbog ljubomore.

- Neko je dobar đak, ističe se po znanju i lepoti, dešava se da upravo takva deca budu bojkotovana ili ismejana, a to može biti veoma bolno - istakao je Dragojević i upozorio na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju.

- Roditelji moraju znati  sa kim se njihova deca druže, da se potrude i omoguće deci da se druže u blizini, u komšiluku kako bi imali  uvid gde su i šta rade. Osim toga jako je važno da kontrolišu sadržaje koje deca gledaju preko interneta - rekao je on i upozorio na promene u ponašanju koje ukazuju da situacija postaje alarmantna. 

- Kada primetite da je dete zabrinuto, ćutljivo, nerado priča sta je bilo u školi,  sa kim je bio društvu, to može da ukazuje da je dete upalo u loše društvo ili počelo da koristi narkotike i alkohol - istakao je Marko Dragović. 

 

 

 

O tome zašto se deca sa ekskurzija  vraćaju nezadovoljna  možete pročitati OVDE

 

 

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading