ZAMRŠENO KLUPKO Balans medika nije imala licencu Ministarstva zdravlja: Krckali kičmu bez dozvole
Alo

Privatna klinika „Balans medika“, u kojoj je posle tretmana kod kiropraktičara muškarac ostao nepokretan, a kasnije preminuo od posledica nameštanja prvog kičmenog pršljena, nije imala licencu Ministarstva zdravlja.

Centar za alternativnu medicinu „Balans medika“ radio je bez licence, a zdravstvena inspekcija resornog Ministarstva nije u mogućnosti da izvrši kontrolu te ustanove jer je, kako su Tanjugu rekli u Ministarstvu zdravlja, onemogućen ulaz u prostorije privatne klinike.

Nalog za obdukciju

Muškarac M. Ð. (58), 24. marta, nakon tretmana kod kiropraktičara u Centru za holistiku „Balans medika“, prevezen je u Institut za ortopediju na Banjici gde je nakon nekoliko meseci preminuo. On je u privatnoj klinici bio na tretmanu kod kiropraktičara radi nameštanja prvog vratnog pršljena („atlasa“), a tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće. Hitna pomoć ga je prevezla na Institut gde mu je konstatovana fraktura prvog vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu, nakon čega je preminuo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog za obdukciju, nakon čega će proceniti da li ima elemenata krivičnog dela i u čijoj je nadležnosti.

Dr Đurđević tvrdio da je to bezopasan zahvat

Na sajtu „Balans medike“ prof. Slaviša Đurđević objašnjava kakva je metoda koju koristi za nameštanje prvog vratnog pršljena i šta je to atlasprofilaks.

- Ne, ovo nije nikakav kiropraktičarski metod. Radi se o bezopasnom zahvatu, postoji specijalan aparat, patent dr Renea, kojim se stimulišu određene akupresurne tačke na vratu, u predelu atlasa, odmah ispod lobanje. To traje 10-15 minuta. Bol je individualna stvar, nekog boli manje, nekog više, a nekog nimalo. Jačina bola zavisi od iščašenosti atlasa, od bolnosti mišića na kojima se radi i praga izdržljivosti bola pojedinaca. Naravno, tome prethodi razgovor s pacijentom, sagledavanje njegovih zdravstvenih tegoba i palpacija vratnog dela kičme i glave. Ne treba nikakav snimak, dislokacija i težina dislokacije se utvrđuju palpiranjem prstima i određenim manuelnim testovima - piše dr Đurđević, koji je naveo i da je potreban samo jedan tretman i kontrola za mesec dana, a i po medijima se hvalio da namešta atlas i time i „migrenu rešava jednim potezom“.

Majka skrhana bolom

Milan Đ. je nakon intervencije lekara koji mu je jednom specijalnom tehnikom nameštao prvi vratni pršljen ostao nepokretan i zbog slomljene kičme uveden u veštačku komu na Institutu za ortopediju Banjica. Posle nešto više od tri meseca on je preminuo. Kako prenose mediji, komšije pokojnika ne mogu još da veruju u tragičan epilog navodeći da je Milan Đ. govorio da će zbog problema sa vratom i leđima ići kod kiropraktičara i da je po preporuci našao uglednog profesora da mu to sredi.

- Svi smo se šokirali da je jedan ugledan profesor tako pogrešio na tretmanu. Vi kažete da je Srbija u šoku, a zamislite tek koliko smo mi - rekla je jedna komšinica.

Sahrana Milana Đ. biće u petak na Novom bežanijskom groblju, a za njim je ostala neutešna porodica - majka Branka, brat Bojan, porodica, kumovi i prijatelji.

Kao da vam neko uperi pištolj u glavu!

Godinama sam upozoravao da ta tehnika „atlasprofilaks“ nije nimalo naivna ni bezbedna po pacijenta, rekao je za Alo! Aleksandar Popović, kiropraktičar, koji iza sebe ima četvrt veka iskustva. On kaže da ne zna ništa o radu lekara iz „Balans medike“ ali da je ta tehnika koja, uprošćeno rečeno, podseća na vibracioni čekić, veoma riskantna i kad je neko obučen u potpunosti.

ZAMRŠENO KLUPKO Balans medika nije imala licencu Ministarstva zdravlja: Krckali kičmu bez dozvole

Alo

 

- Pojavilo se to masovno pre nekoliko godina, neki stručnjaci su nosili portabl mašine u torbama i na terenu ih upotrebljavali. To je čista igra, trka za novcem. Zamislite, to je kao da bor-mašinom tretirate osetljivo područje vrata. Suviše je riskantno, kao da ste nekom oružje uperili u glavu - ističe Popović, i dodaje da ipak treba znati gde je granica, da treba misliti više o ljudskom zdravlju, a manje o zaradi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading