OGLASIO SE MITROPOLIT JOANIKIJE Ovo je poručio vlastima u Crnoj Gori
Foto: mitropolija.com

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, Joanikije je, osvrnuvši se na komentare "kako je veronauka nešto zaostalo i prevaziđeno i da ugrožava evropski put Crne Gore", podsetio da se u većini evropskih država veronauka izučava u osnovnim i srednjim školama.

Joanikije je naglasio da pravo na veronauku nije omogućeno Temeljnim ugovorom jer, kako je naveo, Temeljni ugovor to ne može da obezbedi, već "zakoni u državi moraju da obezbede slobodu za versku nastavu u osnovnim i srednjim školama".

"Roditelji koji žele da njihova deca uče veronauku, imaju to pravo i država je dužna da im to pravo obezbedi i to u osnovnim državnim i srednjim školama, kao građanima svoje zemlje", rekao je Joanikije.

On je istakao da je to pravo i roditelja i dece, koje niko ne može da ospori.

"I upravo oni koji to pričaju, oni su najviše antievropski i oni najviše ugrožavaju sekularni karakter države, jer sekularnost države podrazumeva da svi imaju ista prava. Većina naroda u Crnoj Gori je verujuća, bez obzira da li pripada pravoslavnoj ili islamskoj ili katoličkoj veri, većina naroda je verujuća i i moramo saopštiti da je to pravo nažalost uskraćeno”, rekao je mitropolit Joanikije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading