KARNEVAL PLESA U LESKOVCU Nastupilo stotine izvođača iz Srbije i regiona
Alo

Tradicionalni „Međunarodni Leskovački karneval“ održan je šesnaesti put za redom na Centralnom gradskom trgu u gradu na obalama reke Veterenice.

U finalnoj večeri u subotu, 9. jula, nastupilo je 29 grupa plesača iz zemlje i inostranstva. Pobedila je plesna grupa iz grada Korča u Albaniji sa zanimljivim plesom pod imenom „Svemirci“.

Međunarodni stručni žiri „Leskovačkog karnevala“ ocenio je da je najbolje uigrana plesna grupa devojaka iz Bele Crkve. Najbolji umetnički utisak u svom performansu po oceni žirija ostvarile su Leskovčanke sa plesom „Čudna šuma“.

KARNEVAL PLESA U LESKOVCU Nastupilo stotine izvođača iz Srbije i regiona

Alo

 

 

Tradicija karnevala je veoma duga u Leskovcu. Prvi karneval održan je između dva svetska rata, tačnije u proleće 1924.godine.

Moderni „Leskovački karneval“ obnovljen je u leto 2006. godine.

Pre 17 godina pokrenuta je inicijativa leskovačkih entuzijasta da se afirmišući nadaleko čuvenu „Leskovačku roštiljijadu“ pokrene „Karneval Roštiljijade“ koji je u poslednjih desetak godina prerastao u Međunarodni karneval, jedan od najvećih na našim prostorima. On obično svake godine ide kao prethodnica karnevala u Vrnjačkoj Banji.

Finalno veče Leskovačkog međunarodnog karnevala prigodnim rečima otovrio je godpodin Lars Algil predsednik međunarodne organizacije FECC-a.

KARNEVAL PLESA U LESKOVCU Nastupilo stotine izvođača iz Srbije i regiona

Alo

 

 

Na finalnoj večeri nastupilo je oko petsto plesača pred više hiljada radoznalih Leskovčana.

Bili su tu rukovodioci FECC-a iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, BIH, Bugarske, Albanije i zemlje domaćina, iz Srbije.

Za četiri puna dana ludovanja na leskovačkim ulicama, uprkos često lošim vremenskim uslovima, posetioci su videli priredbe - Izbor princeza, Karneval frizura, Karneval ljubimaca, Veliki dečiji maskenbal, Karneval mažoretkinja, nastupe plesnih škola, Festival vatre kao i koncert sambe i drugih umetničkih plesova.

U svečanoj sali Gradske skupštine grada Leskovca gradonačelnik dr Goran Cvetanović sa saradnicima i predstavnicima Turističke organizacije grada priredio je prijem za rukovodstvo Međunarodne organizacije Karnevalista, za regionalne rukovodioce i rukovodioce plesnih grupa. Učesnicima i pobednicima ovog velelepnog karnevala podeljene su specijalne zahvalnice i plakete organizatora.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading